SRPSKA DIJASPORA U NEMAČKOJ ODUŠEVLJENA BORBOM PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA SRBIJU: Uporedili ga sa legendarnim državnikom

Bojan Milić

05. 10. 2024. u 14:26

SVAKODNEVNA borba predsednika Srbije Aleksandra Vučića za narod i državu, sa umešnošću i državničkom veštinom koju niko pre njega nije, a teško da će iko u budućnosti, na našim prostorima posedovati, oduševljava Srbe širom sveta i uverava ih u mirnu i prosperitetnu budućnost Srbije pod njegovim mudrim rukovodstvom.

СРПСКА ДИЈАСПОРА У НЕМАЧКОЈ ОДУШЕВЉЕНА БОРБОМ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА ЗА СРБИЈУ: Упоредили га са легендарним државником

Foto printskrin UN TV

Srpska dijaspora u Nemačkoj, po svemu sudeći, a i prema aktuelnom stanju stvari viđenja Republike Srbije iz njihovog ugla, u Aleksandru Vučiću vidi snagu za budućnost koja pragmatičnim i mudrim pristupom međunarodnoj areni podiže ugled Srbije u svetu, ali i samim tim doprinosi kolektivnom ponosu Srba, ma u kom kutku planete se nalazili.

- Nastup i govor Aleksandra Vučića u Ujedinjenim Nacijama i njegov apel svetskoj organizaciji da se izbori za mir, neodoljivo me je podsetio na velikog vođu Singapura Li Guangjaoa koji je svojim harizmatičnim nastupima i oštrim tonom plenio širom sveta - rekao je ovo za ''Novosti''   srpski politikolog i spoljnopolitički komentator iz Nemačke Andreja Lovića koji sa ponosom ističe da je dobrovoljno služio vojni rok u svojoj Otadžbini, u uniformi Vojske Srbije čiji je rezervni oficir.

- Njegovi vizionarski i precizni govori postali su udžbenici za buduće generacije, a liderstvom Li Guangjao izgradio je veru u državu i njene institucije. Singapur i Srbija nisu uporedive države, ali se nameće pitanje da li postoji slična formula za uspeh. Li Guangjao je imao viziju koja se, pored svih izazova o kojima danas niko i ne govori, na kraju svog života i ostvarila. Razvoj Singapura je za oca ove azijske gradske države predstavljao životno delo. U svojoj knjizi "Od trećeg do prvog sveta" Guangjao opisuje bolne korake i reforme koje je multietnička i višekonfesionalna postkolonojalna država morala da preduzme kako bi se modernizovala - kaže Lović upoređujući predsednika Srbije sa legendarnim vođom Singapura.

- Zanimljive su paralele između državnotvornog pristupa politici Guangjaoa i Aleksandra Vučića. Predsednik Srbije bacio je isto kao i otac Singapura fokus na rad i marljivost, na rezultat na semaforu i saradnju, otvorenost i razgovor sa svima mesto na političke bajke i jeftina obećanja - ističe Lović poređenje dva velika državnika. 

- Deset godina nakon značajnih reformi i fiskalne konsolidacije 2014. godine Srbija više nije ista zemlja. Percepcija države se promenila a i gubitnički i letargični

mentalitet građana prerastao je u nadu u bolje sutra. Sve je počelo još 2013. godine,
kada je tadašnji prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić govorio
o svojevrsnom „maršalovom planu“ za Srbiju i 2014. godine kao premijer sproveo teške
mere fiskalne konsolidacije. Tada je malo ko u Srbiji i svetu verovao kako će izgledati Srbija i Beograd deceniju kasnije. Od močvare i baraka pored reke Save niče novo moderno gradsko jezgro Beograda, glavnog grada ne samo Srbije, već i celog regiona sa atraktivnim položajem i novim poslovnim i životnim mogućnostima. Beograd na vodi je tako postao metafora promene Srbije i novog lica naše zemlje. Baš kao Singapurška luka i donja četvrt ovog impozantnog azijskog grada na raskršću morskih puteva, Beograd na vodi transformiše lice srpske prestonice. Od tada pa do danas je Srbija udvostručila svoj BDP, osnažila vojsku, izgradila infrastrukturu, povećala životni standard njenih građana. Iako se mnogi građani, novinari i političari podsmevaju činjenici da svetski brendovi otvaraju svoja predstavništva u Beogradu, da je brzi voz ''Soko'' između naša dva najveća grada postao omiljeno prevozno sredstvo građana, da je kurs dinara prema svetskim valutama stabilan i da je naša nacionalna avio kompanija Er Srbija jedini evropski avioprevoznik koji direktno leti za Rusiju, SAD i Kinu, to je danas zahvaljujući srpskom Li Guangjaou naša realnost - naglašava Lović.

- Socijalističke radne navike, i letargija mnogih građana Srbije pretvara se polako ali sigurno u veru u bolju budućnost. Transformacija radnih navika i percepcije države nije jednostavan proces ali je kod nas otpočeo 2014. godine, kao što je u Singapuru pod vođstvom Li Guangjaoa počeo 1965. godine. Činjenice koje govore u prilog srpskom „maršalovom planu“ i vizije Predsednika Srbije koja me neodoljivo podseća na velikog Li Guangjaoa, pokojnog premijera Singapura i kreatora azijske Švajcarske, kako se neretko naziva ova država - podseća Lović.

Veliki lider Singapura uspeo je u jednoj generaciji siromašnu ostrvsku državu nadomak ekvatora da učini jednom od najbogatijih i najsređenijih zemalja na planeti. U svojoj knjizi „Od prvog do trećeg sveta“ Li Guangjao detaljno objašnjava kako je uspeo da izvede državu iz siromaštva i stvori takozvanog „azijskog tigra“ u toku jedne generacije. Ulaganjem u infrastrukturu, obrazovanje i nauku, te stvaranjem moćne nacionalne aviokompanije  ''Singapur erlajns'' i povoljnog ambijenta za strana ulaganja i turizam uz trajnu političku stabilnost Li Guangjao je kreirao savršene uslove za razvoj Singapura, koji je od svoje samostalnosti prolazio kroz turbulentna vremena - naglasio je Lović.

- Stranka narodne akcije Singapura neprekidno je na vlasti u multietničkom i multikonfesionalnom Singapuru, od samostalnosti 1965. godine a ona je pod rukovodstvom Li Guangjaoa uspela da izgradi samostalan i nezavistan Singapur, koji sarađuje sa svim državama u onoj meri u kojoj to bude želeo. Iako je sa Sjedinjenim američkim državama Guangjao gradio čvrste odnose i po pitanju bezbednosti i privrede, Singapur se u protekloj deceniji sve više okreće ka NR Kini, članicama ASEAN-a i zemljama BRIKS. Laviranje između istoka i zapada, sprovođenje politike vojne neutralnosti uz odbranu vitalnih državnih i nacionalnih interesa je takođe premisa politike Aleksandra Vučića i srpskog rukovodstva. Pored brojnih izazova kao što je spoljna i bezbednosna politika, pitanje Kosova i Metohije, Republike Srpske i svojevrsne borbe Davida protiv Golijata u međunarodnoj areni potrebno nam je jedinstvo i sabornost ali i mnogo više rada i truda - ističe Lović.

- Delimo svet na partnere i prijatelje, pritom uprkos mnogim pritiscima sedeći na srpskoj autohtonoj stolici. Tome u prilog govori činjenica koliko bilateralnih sastanaka je državno rukovodstvo Srbije ostvarilo samo ove godine. Usudio bih se da kažem da je pored lidera Ujedinjenih Arapskih Emirata Šeika Muhameda Bin Zajeda al Nahijana i mađarskog premijera Viktora Orbana Predsednik Srbije jedan od retkih slobodnih lidera na planeti. Pored svog licemerja koje je međunarodna zajednica neretko pokazala prema Srbima i slobodoljubivim narodima podrškom takozvanog Kosova u Savetu Evrope, te sponzorstvu rezolucije o Srebrenici i drugim antisrpskim potezima, naterala je Predsednika Srbije da se još jače bori na Ist riveru za istinu i pravdu i izgovori ono što većina slobodnog sveta misli ali nema hrabrosti da kaže. Vučićeva pragmatičnost i umeće da prepozna priliku za razvoj naše zemlje kroz privlačenje stranih direktnih investicija, podsticaje domaćoj privredi i ulaganja u nauku i ostale sektore prave razliku između Srbije i ostalih država u našem okruženju koje su fokusirane na druge a ne na sebe - jasno kaže Lović.

- Pragmatičnim pristupom rešavanju problema i prevazilaženja birokratskih prepreka,

te konstantno učenje od drugih, Predsednika Srbije zaista odvajaju od drugih političara na Balkanu. Neuvođenje sankcija Ruskoj federaciji uprkos evropskom putu Srbije, saradnja sa SAD i NR Kinom, sastanci i sa izraelskim i sa iranskim zvaničnicima, naša vojna neutralnost i jačanje institucija pozicioniraju Srbiju na mapu sveta poput Singapura. Ako je Singapuru pod vođstvom Li Guangjaoa trebalo 20 godina za transformaciju od nerazvijene države do svetskog privrednog i političkog centra, hajde da mi verujemo da ćemo postići isto za 30 godina. Trećinu puta smo već prešli... - zaključuje Lović.

Srbi u Srbiji, ali i van Matice vide razliku u vremenima pre dolaska na vlast predsednika Vučića i danas. Promene na bolje su očigledne, ali svakako moramo još marljivije i upornije da radimo kako bi sutra bili uspešniji nego danas, a evidentno je da srpska dijaspora u Nemačkoj i njeni predstavnici itekako cene ono što Aleksandar Vučić radi u interesu građana Republike Srbije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MAJDOV PROGOVORIO: Počelo je od LGBT zastava, a ako mi braniš da se krstim, ne igram po tim pravilima