GLOBALNI ŽANDARMI BEZ SUZA ZA RTS: "Reporteri bez granica" koji brinu za čistotu medijskog prostora su samo političko oruđe zapada

M. St.

04. 10. 2024. u 15:43

"REPORTERI bez granica" zapravo treba da se zovu reporteri sa granicama, sudeći po tome da svojim delovanjem ograničavanju slobodu medija koji po njihovim kriterijumima za njih nisu pogodni, odnosno ne podležu ideologiji Zapada.

ГЛОБАЛНИ ЖАНДАРМИ БЕЗ СУЗА ЗА РТС: Репортери без граница који брину за чистоту медијског простора су само политичко оруђе запада

Foto: Igor Marinković

Ovako naši sagovornici komentarišu najnoviji izveštaj ove međunarodne organizacije u kome se zahteva da se zatvori beogradska redakcija RT Balkan, kao i da Evropska unija pozove Srbiju na odgovornost zbog omogućavanja širenja ruske propagande na ovim prostorima.

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon ističe da francuska organizacija "Reporteri bez granica" ima ulogu globalnog žandarma koji treba da kazni sve medije koji ne ne slede ideologiju Zapada.

- Oni traže od Vlade Srbije da se zabrani rad pojedinih medija koji nisu po njihovoj političkoj volji - navodi Gujon za "Novosti". - Njihov zahtev za cenzurisanje novinara je preveden i promovisan na glavnim sajtovima levo-liberalne opozicije Direktno, Nova S i N1. Sećamo se da su 1999. godine "Reporteri bez granica" odbili da stave u svoj godišnji izveštaj o nastradalim novinarima na radnom mestu 16 srpskih novinara i medijskih radnika ubijenih u bombardovanju zgrade RTS 23. aprila te godine. Za njih su srpski novinari bili legitimna meta vazdušnog napada. U toj sitauciji su vođeni političkim interesima, a ne idealima.

Gujon je javno osudio rad organizacije koja se, kako kaže, navodno bori za slobodu medija u svetu:

- Ujedno pozivam kolege iz opozicije kao i profesionalne branioce slobode medija da se izjasne o tom spoljnom pritisku na slobodu medija u Srbiji, koja se sa razlogom ponosi raznolikošću medijske scene. Indikativno je da se svi opoziconi političari i profesionalni branioci medijskih sloboda nisu oglasali povodom ovog poziva na cenzuru iako su im sve vreme puna usta slobode govora.

Glavna urednica Sputnjika u Srbiji Ljubinka Milinčić ističe da ne vidi problem u konstataciji da ruski mediji plasiraju ruske vesti.

- Raša tudej i Sputnjik su osnovani da bi Srbiji predstavili rusku stranu problema, iz njihovog ugla. Mi govorimo ono što drugi ne govore i želimo da ta informacija stigne do većeg broja čitalaca, slušalaca - navodi Milinčićeva za "Novosti". - To što zameraju da te naše informacije potom preuzimaju drugi mediji, to govori da im je potrebna ta informacija.

Naša sagovornica ukazuje na to da bi trebalo proveriti zapravo sve one "druge" medije:

- Treba proveriti ko finansira zapadne i američke medije. Uostalom, posao medija je da informiše. Ovaj pritisak je zapravo znak da dobro radimo. "Reporteri bez granica" zapravo ograničavaju plasiranje onih informacija koji im se ne dopadaju.

"Reporteri bez granica" su u tekstu objavljenom na sajtu te organizacije apelovali na EU i njene države članice da pozovu Srbiju na odgovornost zbog toga što je domaćin, kako kažu, Putinove fabrike laži, odnosno onlajn emitera i multumedijalnog sajta na srpskom jeziku RT Balkan. Tvrde da RT nekada poznata kao Rossia Today koristi svoju kancelariju u Beogradu da "prilagodi narative Kremlja pre nego što ih proširi po jugoistočnoj Evropi". Oni tvrde da moraju da se primene "sistemska rešenja za zaštitu evropskog informacionog prostora i čvrsto podrži pouzdano novinarstvo":

- Zahvaljujući uticaju srpske vlade na medije i povoljnom političkom okruženju, RT koristi svoju beogradsku kancelariju da prilagodi narative Kremlja pre nego što ih proširi po jugoistočnoj Evropi. Uspon RT Balkan bio je olakšan i činjenicom da vlast kontroliše najveći deo medijskog tržišta koje koristi za širenje sopstvene propagande. Anti-NATO i anti-EU narativi pogoršani intervencijom NATO na Kosovu 1999. godine, čiju nezavisnost Srbija još ne priznaje, podstakli su široko rasprostranjeno prorusko raspoloženje u Srbiji, čineći je prijemčivim tržištem za narative Kremlja - navodi se u tekstu "Reportera bez granica".

Sastanak sa Vučićem

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić ugostio je 2019. "Reportere bez granica" sa kojima je razgovarao o medijskim slobodama. On je tada istakao da je situacija u našoj zemlji daleko od idealne, ali da postoji spremnost svih državnih organa da, u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija. On je tom prilikom pozvao predstavnike organizacije "Reporteri bez granica" da svojom ekspertizom pomognu unapređenju medijske situacije u Srbiji, naročito u izmeni propisa u oblasti kontrole državne pomoći, kako bi se svi tokovi javnog novca prema medijima stavili pod regulatornu kontrolu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NI ĐOKOVIĆ, NI FEDERER, EVO KOJE IME JE NA SPISKU: Šok izjava bivšeg šampiona Vimbldona