''KINA U POSLEDNJIH 14 GODINA INVESTIRALA 6 MILIJARDI EVRA U SRBIJU'': Ministar Vesić posetom kompaniji Huavei završio posetu Kini (FOTO)

Novosti online

01. 10. 2024. u 13:04

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić završio je danas dvodnevnu posetu Kini, posetom kompaniji Huavei u Šenženu, koja je, kako je podsetio, dugo prisutna u Srbiji i, kako je istakao, sa predstavnicima kompanije razgovarao je o tome šta može dodatno da rade u Srbiji.

КИНА У ПОСЛЕДЊИХ 14 ГОДИНА ИНВЕСТИРАЛА 6 МИЛИЈАРДИ ЕВРА У СРБИЈУ: Министар Весић посетом компанији Хуавеи завршио посету Кини (ФОТО)

Foto: Ministarstvo

On je rekao da će razmotriti njihove predloge vezano za upravljanje na auto-putevima i prugama.

- Oni na jedan veoma dobar način optimizuju saobraćaj i smanjuju troškove, koriste veštačku inteligenciju i ukoliko budu uradili ono što rade u Kini, sasvim sigurno ćemo biti spremni da sarađujemo - rekao je Vesić novinarima u Šenženu i ocenio da je sastanak sa tom kompanijom bio dobar.

Foto: Ministarstvo

 

Vesić je naveo da Srbija sarađuje sa Kinom i istakao da je Kina u poslednjih 14 godina investirala šest milijardi evra, navodeći da je ta država drugi investitor po snazi - drugi je naš partner u robama, drugi naš partner u uvozu.

Vesić je istakao da je posebno značajno to što je 1. jula na snagu stupio Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će, kako je rekao, omogućiti da se ta saradnja dodatno produbi.

- S druge strane i kineske kompanije radeći u Srbiji stiču evropske sertifikate i sebi daju mogućnost da rade na drugim projektima. CRIC (Čajna relvej internešnal kompani) je gradeći brzu prugu u Srbiji dobila sve evropske sertifikate i time sebi omogućila da radi na nekim drugim projektima u svetu tako da je ta saradnja od obostrane koristi. Mi se nadamo da će se ona produbiti - rekao je Vesić.

Foto: Ministarstvo

 

Na pitanje zbog čega nije profunkcionisao "Safe City" (sistem video-nadzora kompanije Huavei) u Beogradu, Vesić je kazao da je to pitanje za MUP, ali da može da primeti da i Evropska unija sada koristi snimak lica pri ulasku na njihovu teritoriju.

- Kao što vidite, stvari se menjaju, bezbednost je na prvom mestu, tako da ja pretpostavljam da će se u tom smislu stvari promeniti i u Srbiji - naveo je Vesić.

Vesić je, inače, juče doputovao u Kinu prvim letom Er Srbije u Guangdžou, a sa njim u delegaciji je i ministar turizma i omladine Husein Memić.

Vesić se juče sastao sa predstavnicima kompanije Šandong, Čajna relvej internešnal kompani, a danas je obišao kompaniju Huavei.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RASIPANJE HRANE: Globalni problem koji ima duboke ekološke, ekonomske i socijalne posledice