SRĐAN SMILJANIĆ ODGOVORIO TEPIĆEVOJ: Dužan sam da reagujem i ukažem na to da je u navedenoj izjavi pokazano nepoznavanje pre svega Ustava

Novosti online

26. 09. 2024. u 17:16

GENERALNI sekretar Narodne skupštine Republike Srbije Srđan Smiljanić oglasio se povodom izjave Marinike Tepić date televiziji N1 26. septembra ove godine.

СРЂАН СМИЉАНИЋ ОДГОВОРИО ТЕПИЋЕВОЈ: Дужан сам да реагујем и укажем на то да је у наведеној изјави показано непознавање пре свега Устава

Foto I. Marinković

- Povodom izjave narodne poslanice Marinike Tepić, date televiziji N1 26. septembra ove godine, dužan sam da reagujem i ukažem na to da je u navedenoj izjavi pokazano nepoznavanje pre svega Ustava, a zatim i Zakona o Narodnoj skupštini i Poslovnika Narodne skupštine i skupštinskih procedura - navodi se u saopštenju.

- Naime, Ustav Republike Srbije, u članu 106, propisuje da se Narodna skupština sastaje u dva redovna zasedanja godišnje, te da prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a drugo prvog radnog dana u oktobru i da ne može da traje duže od 90 dana. Istim članom Ustava je propisano da se Narodna skupština sastaje u vanredno zasedanje na zahtev najmanje trećine narodnih poslanika ili na zahtev Vlade, sa unapred određenim dnevnim redom - piše u saopštenju Srđana Smiljanića.

- Dakle, Ustav pravi razgraničenje između redovnog i vanrednog zasedanja Narodne skupštine. Definisanjem datuma početka redovnih zasedanja postavlja se jasna granica u kojoj sve aktivnosti u vanrednom zasedanju moraju da prestanu. Ovo pravilo je dosledno primenjivano u svim prethodnim sazivima Narodne skupštine i nikada se nije dovodilo u pitanje. U suprotnom, ovakvo tumačenje kakvo je iznela narodna poslanica Tepić značilo bi da redovno zasedanje nikada ne mora da započne, a i da nema razlike između redovnog i vanrednog zasedanja- navodi se u saopštenju.

- Nadam se da će ovo pojašnjenje i podsećanje biti od koristi pre svega narodnoj poslanici Mariniki Tepić, ali i celokupnoj javnosti da pravilno sagleda rad Narodne skupštine i ne podlegne neprimerenim i neutemeljenim optužbama - piše u saopštenju.

- Napominjem da se predlozi zakona povodom kojih su zatražena vanredna zasedanja i dalje nalaze u skupštinskoj proceduri - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um