"NOVOSTI" NEZVANIČNO SAZNAJU: Srbija uputila pismo generalnom sekretaru UN i predsedniku Generalne skupštine zbog Bećirovića

Novosti online

26. 09. 2024. u 07:00

SRBIJA je uputila pismo generalnom sekretaru UN i predsedniku Generalne skupštine UN, kao odgovor na istupanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića pred svetskom organizacijom, u kojem je on izneo niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda, nezvanično saznaju "Novosti".

НОВОСТИ НЕЗВАНИЧНО САЗНАЈУ: Србија упутила писмо генералном секретару УН и председнику Генералне скупштине због Бећировића

Foto: Printskrin/Jutjub

U pismu se, kako saznajemo, upozorava na pokušaj Bećirovića da zloupotrebom izlizanog narativa o "Velikoj Srbiji" oživi u regionu konflikte iz devedesetih godina prošlog veka.

Naglašava se i da je političko rukovodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, što Bećirovićeve optužbe da je Srbija nekome pretnja čini još malicioznijim.

Kako je istaknuto u pismu, Srbija nije pretnja miru, već je orijentisana ka budućnosti, što izaziva nelagodu kod onih koji bi da region vrate u mračnu prošlost.

Stav Srbije je da se mora uložiti napor da se, umesto potpaljivanja starih strahova, stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regionu zapadnog Balkana.

Da ironija bude veća, bošnjački političari u BiH optužuju Srbiju za pretnje, iako su oni sami sistematično rušili Dejtonski sporazum, otimajući proteklih godina oko stotinu nadležnosti koje su tim sporazumom garantovane Republici Srpskoj.

U pismu se podseća i da je Bećirović pred Generalnom skupštinom UN govorio bez platforme koju je odobrilo Predsedništvo BiH, čime je prekršio zakone sopstvene zemlje.

U zaključku pisma navodi se da Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir, dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, i da će upravo to biti srpski odgovor onima koji nastoje da provociraju tenzije i nesuglasice na Balkanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

ŠEK ŠOKIRAO CEO SVET: Amerikanci neće uzeti zlato na Olimpijskim igrama 2028! Ovi timovi mogu do postolja!