MINISTARSTVO DEMANTUJE IZJAVE ZELENOVIĆA O RIO TINTU: "Apsolutna neistina je izneta"

Novosti online

25. 09. 2024. u 19:18

KOPREDSEDNIK stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je gostujući na tv N1 da je Rio Tinto već ušao u zvaničnu proceduru dobijanja dozvole za rudarenje i da je Ministarstvo zaštite životne sredine to omogućilo.

МИНИСТАРСТВО ДЕМАНТУЈЕ ИЗЈАВЕ ЗЕЛЕНОВИЋА О РИО ТИНТУ: Апсолутна неистина је изнета

Nebojša Zelenović

Ako ministarstvo odredi obim, kako kaže, to znači da Rio Tinto može da rudari.

Ministarstvo rudarstva i energetike najoštrije demantuje ove navode. Apsolutna neistina je izneta.

Zahtev za obim i sadržaj studije uticaja na životnu sredinu je postupak koji se vodi kod Ministarstva zaštite životne sredine i nikako ne znači da je time rudarenje odobreno. To je samo jedan u nizu postupaka koji svaka kompanija sprovodi u skladu sa Zakonom koji reguliše oblast procene uticaja na životnu sredinu.

Sa druge strane, da bi neko izvodio radove na eksploataciji, potrebno je da pribavi odobrenja, odnosno dozvole u skladu sa Zakonom koji reguliše oblast rudarstva.

A da bi se te dozvole ishodovale, potrebno je da se izradi investiciono-tehnička dokumentacija, kao i da se pribavi čitav set uslova i saglasnosti drugih organa, a pre svega iz oblasti zaštite životne sredine, prostornog planiranja, voda, kulturnog nasleđa i još niz drugih dokumenata. Molimo gospodina Zelenovića da se informiše o zakonima države koju bi da vodi. Bar toliko duguje građanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ SE SUSREO SA ŠOLCOM I BERBOKOVOM: Predsednik na prijemu koji su organizovali nemački kancelar i predsednik Namibije