U NJUJORKU POČELA GENERALNA DEBATA U GS UN: Obratiće se i predsednik Vučić

Tanjug

24. 09. 2024. u 15:15

U NjUJORKU je počela generalna debata 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN), na kojoj će se okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

У ЊУЈОРКУ ПОЧЕЛА ГЕНЕРАЛНА ДЕБАТА У ГС УН: Обратиће се и председник Вучић

Foto: AP

Bajden: Nećemo odustati od naše podrške Ukrajini

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da je "propao rat ruskog predsednika Vladimira Putina" i da svet mora da izabere da li će da pruži podršku Ukrajini ili da se udalji od te "agresije".

- On (Putin) je krenuo da uništi Ukrajinu, ali Ukrajina je i dalje slobodna. Želeo je da oslabi NATO, ali NATO je veći, jači, ujedinjeniji nego ikada ranije, sa dve nove članice, Finskom i Švedskom. Moj odgovor je da nećemo odustati od naše podrške Ukrajini - naglasio je Bajden u svom obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

On je rekao da su NATO saveznici i partneri u više od 50 nacija ustali protiv Rusije i što je, kako je rekao, najvažnije, ukrajinski narod je ustao. Takođe je rekao da svet mora da se "trgne" od užasa koji se dogodio 7. oktobra kada je počeo rat u Gazi i da taoci i nevini civili u Gazi prolaze kroz pakao.

- Hiljade i hiljade ubijenih, uključujući humanitarne radnike. Previše porodica je raseljeno, u šatorima (gde su smeštena raseljena lica) su gužve, suočene sa teškom humanitarnom situacijom - rekao je Bajden.

On je naglasio da je došlo vreme da se finalizuje sporazum o prekidu vatre i da se taoci vrate kući. Po pitanju libansko-izraelskog sukoba, predsednik SAD je rekao da je diplomatsko rešenje i dalje je moguće.

Lula da Silva: Brazil i Kina predložili plan od šest tačaka za početak pregovora između Rusije i Ukrajine

Predsednik Brazila Lula da Silva izjavio je danas da su Brazil i Kina predložili plan od šest tačaka za početak pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao njihov sukob. On je u govoru na otvaranju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, upozorio i da se sukob u Gazi "opasno" širi na Liban.

Lula da Silva je rekao da su Latinska Amerika i Afrika isključene iz Saveta bezbednosti, što je neprihvatljivo, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, Povelji Ujedinjenih nacija potrebna je široka revizija.

Guteres: Ništa ne može da opravda kolektivno kažnjavanje Palestinaca u Gazi

Generalnu debatu otvorio je generalni sekretar UN Antonio Guteres koji je poručio da  "ništa ne može da opravda kolektivno kažnjavanje Palestinaca u Gazi".

- Svet ne može sebi priuštiti da Liban postane još jedna Gaza - rekao je on.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorio je da nekažnjivost, nejednakost i nesigurnost po pitanju globalne situacije stvaraju "neodrživi svet".

On je rekao i da više ne može tako i pozvao na hitan prekid vatre u Gazi.

Prema njegovim rečima, brzina i obim ubijanja i razaranja u Gazi nisu slični ničemu što je on video tokom godina koliko je generalni sekretar.

- Više od naših 200 zaposlenih je ubijeno, pa ipak, žene i muškarci Ujedinjenih nacija nastavljaju da isporučuju humanitarnu pomoć - rekao je on.

Međunarodna zajednica mora da se ujedini za trenutni prekid vatre, bezuslovno oslobađanje talaca i početak procesa ka rešenju sa dve države, dodao je Guteres.

Pozivajuži se na produbljivanje geopolitičkih podela, ratove kojima se ne nazire kraj, klimatske promene i razvoj nuklearnog oružja, Guteres kaže da se čovečanstvo "hrli ka nezamislivom - bure baruta koje rizikuje da proguta svet".

Nestabilnost na mnogim mestima širom sveta je nusproizvod nestabilnosti odnosa moći i geopolitičkih podela.

- Najvažnije je poštovati Povelju UN, međunarodno pravo, podržavati i sprovoditi odluke međunarodnih sudova i jačati ljudska prava u svetu. Bilo gde i svuda - naglasio je on.

Ukazao je na sukobe koji "besne i umnožavaju se, od Bliskog istoka do Ukrajine i Sudana, kojima se ne nazire kraj" i na globalni bezbednosni sistem, za koji je rekao da "ugrožava geopolitičke podele". Guteres je rekao da se rat u Ukrajini širi bez naznaka da će skoro biti okončan.

- Vreme je za pravedan mir zasnovan na Povelji UN, na međunarodnom pravu i rezolucijama UN. U međuvremenu, Gaza je neprestana noćna mora koja preti da da zahvati ceo region. Svi bismo trebali biti uznemireni zbog eskalacije. Liban je na ivici - rekao je on.

Guteres je naveo i ogromne nejednakosti, nedostatak efikasnog globalnog sistema koji bi odgovorio na nove, pa čak i egzistencijalne pretnje, i "razarajući uticaj klimatskih promena".

Posle Guteresa govore Lula da Silva i Bajden

Posle Gutereša se, po ustaljenom redosledu, obraća predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, drugi na listi govornika je predsednik SAD Džozef Bajden, a treći predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik Vučić je 16. na listi govornika prvog dana generalne debate.

Učesnicima će se obratiti i predsednici Švajcarske, Kolumbije, Južne Afrike, Litvanije, Gvatemale, Maldiva, Tadžikistana, Sijera Leonea, Angole, kao i emir Katara i kralj Jordana.

Generalna debata je deo zasedanja Generalne skupštine UN i održava se na početku svake redovne sesije u septembru.

Najavljeno je da će tema ove godine biti zajedničko delovanje za unapređenje mira, održivog razvoja i ljudskog dostojanstva za sadašnje i buduće generacije, ali svaki govornik može izneti temu koju smatra posebno važnom.

Sednica Generalne skupštine UN smatra se jednim od najvećih diplomatskih događaja u svetu, a ove godine se održava u senci sve većih kriza, sukoba i ratova širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BIO JE U BOLOVIMA: Kako je izgledalo snimanje Lauševog poslednjeg filma? (VIDEO)