MALI ALEKSIĆU: Recite ljudima da ne treba da se bavimo novim investicijama

Tanjug

24. 09. 2024. u 12:58

MINISTAR finansija Siniša Mali danas je tokom polemike o rebalansu budžeta u Skupštini Srbije pozvao šefa poslaničke grupe Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića da ljudima u Ziđinu koji imaju plate veće od 800 evra kaže da je Ziđin loš, da je politika vlade loša i da ne treba da se bave novim investicijama.

МАЛИ АЛЕКСИЋУ: Реците људима да не треба да се бавимо новим инвестицијама

Foto: Printskrin

On je tako odgovorio na Aleksićeve tvrdnje da priče o budžetu nisu tačne i da predstavljaju "iluzije".

Mali je podsetio Aleksića na rezultate prethodne vlasti i uporedio podatke koji se odnose na zarade zaposlenih, pre svega u zdravstvu, ali i u Boru i Majdanpeku gde je, kako je rekao, prethodna vlast planirala da gaji kikiriki i bambus.

Mali je ocenio da je Aleksić licemeran i da je bio deo prethodne vlasti.

- Ne znam na koje tajne ugovore mislite s obzirom na to da je ugovor o Beogradu na vodi javan, stavljen na veb-stranicu Vlade, dan nakon što je potpisan, samo niko da pomene da smo od najružnijeg dela grada napravili najveće gradilište i promenili izgled Beograda a vi se niste potrudili da nešto promenite na bolje - rekao je Mali odgovarajući Aleksiću.

On je naveo da Aleksić govori o Boru i Majdanpeku gde su, kako je rekao, predstavnici bivše vlasti planirali da gaje bambus i kikiriki.

- Kad je Ziđin u pitanju, nije to zemljište dato Kinezima, to je samo vaše neznanje, Srbija ima strateško partnerstvo sa kompanijom Ziđin i mi smo suvlasnici 37 odsto tamo, a od privatnika ko želi da proda svoju zemlju ima pravo da proda - rekao je Mali.

On je naveo da je danas prosečna zarada u Boru 900 evra, dakle iznad proseka u Srbiji, a u Majdenpeku 820 evra, što je na nivou prosečne zarade u Srbiji.

- U vaše vreme je bila 380 evra, naspram današnjih 820 evra, pa idite vi recite tim ljudima da je Ziđin loš, da je politika ove vlade loša, da ne treba da se bavimo novim investicijama, nego je trebalo da se građani bave uzgajanjem kikirkija i bambusa - rekao je Mali.

On je uporedio i plate zdravstvenih radnika od 1. januara 2025. godine sa povećanjem u odnosu na 2012. godinu.

- U vaše vreme, doktor specijalista je 2012. imao platu 67.540 dinara, u januaru 2025. sa povećanjem koje je planiramo od 8 odsto imaće platu 160.496 dinara, lekar opšte prakse je imao 53.000 dinara, a od 1. januara 128.000 dinara. Medicinske sestre 2012. imale su prosečnu platu od 32.000 sa povećanjem od 1. januar imaće 86.600 dinara - ukazao je potpredsednik vlade.

On je rekao da je Aleksić 2019. godine kada je bio suficit u budžetu govorio da je to loše, kao što danas govori da je deficit loš.

- Pa je l' ste muzičar ili niste - upitao je Mali, a potom naveo da smatra da je bolje da se malo više potroši, ali u projekte koji se isplate i doprinose stopama rasta.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je prethodno da su priče o budžetu koje su se mogli čuti u Skupštini ovih dana, posebno od ministra finansija Siniše Malog, "iluzije".

- Nemojte više da budemo najbolji i najjači, jer mi propadasmo dok smo, po vašim rečima, najveći i najbolji - rekao je Aleksić.

On je rekao da se vlast hvali privrednim rastom, tvrdeći da nikada nije stigao rast od devet odsto iz 2004, 5,9 odsto 2007. ili 5,4 odsto 2008.

Aleksić je rekao i da će Srbija 2027. imati ne rast, nego usporenje zbog ulaganja u neproduktivne projekte, poput Ekspa, a da sada država iz redovnih prihoda ne može da servisira i vraća kredite, nego uzima nove.

Na Aleksićeve tvrdnje se osvrnuo i šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov koji je rekao da je opozicija pokazala kako se odnosi prema budžetu i javnim finansijama na primeru Miroslava Aleksića koji je dok je bio predsednik opštine Trstenik "više desetina puta prekršio budžetska pravila i zakone".

Jovanov je odgovarajući Aleksiću rekao da se nekadašnji predsednik opštine Trstenik zaista bavio povećanjem plata – ali sebi lično.

- Prva odluka koju je doneo kao predsednik opštine je bila da sebi poveća platu. Za ostalo kada bude bilo vremena, ali eto nije bilo vremena ni za koga drugog. On je postupao po onoj narodnoj 'Bog je sebi prvo bradu napravio' - istakao je Jovanov.

Prema njegovim rečima, Državna revizorska institucija (DRI) je istragom otkrila 14 tačaka kršenja budžeta dok je Aleksić bio predsednik opštine Trstenik.

- Na 20 stranica je ustanovila kršenje zakona, procedura, zakona o javnim nabavkama, nabavkama u četiri oka. Onda je on, da bi izbegao krivičnu odgovornost, dogovorio da prekršajno odgovara kod sudije za prekršaje da ne bi bilo krivične odgovornosti - objasnio je Jovanov.

On se osvrnuo i na Aleksićev napad na kineske investitore u Srbiji, naglasivši da je Aleksić “posle 20 dana i turneje po Americi krenuo u žestok napad na kineske investitore”.

- Ne smemo dozvoliti da srpska skupština postane poprište za proksi prepucavanja između Kine I SAD - dodao je Jovanov.

On je zaključio da kada je Aleksić u pitanju postoji jedan najtajniji dokument, a to je njegova diploma.

- Svi kažu da postoji ali je niko nije video - kazao je Jovanov.

BONUS VIDEO: MALI NA EKSPO GRADILIŠTU: Ministar finansija predao Dosije za priznanje Specijalizovane izložbe EXPO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE SUPRUGA LANETA JOVANOVIĆA? Borili se za potomstvo, izgubili bebu, a sada imaju tri sina od kojih je jedan Zvezdin fudbaler (FOTO)