USKORO SASTANAK SRBIJE I UZBEKISTANA: Farmaceutska industrija jedan od ključnih sektora koji nudi znatne mogućnosti za jačanje privrednih veza

Tanjug

24. 09. 2024. u 08:15

SRBIJA i Uzbekistan uskoro će dogovoriti zasedanje Međudržavne mešovite komisije i Poslovnog saveta, a farmaceutska industrija jedan je od ključnih sektora koji nudi znatne mogućnosti za jačanje privrednih veza dveju zemalja, izjavio je u Njujorku predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

УСКОРО САСТАНАК СРБИЈЕ И УЗБЕКИСТАНА: Фармацеутска индустрија један од кључних сектора који нуди знатне могућности за јачање привредних веза

Foto Shutterstock

On je, nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Uzbekistana Baktijorom Saidovim održanog uoči 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, istakao da su predstavnici Uzbekistana veoma zainteresovani za prezentaciju našeg projekta Bio4 kampus, razmenu znanja i inovacija u farmaceutskom sektoru i oblasti biotehnologija.

Uzbekistan dosta investira u razvoj novih tehnologija, inovativnih lekova i terapija, a naša iskustva u tom poslu mogu im biti veoma značajna, dodao je Čadež.

Prema njegovim rečima, Uzbekistan je zainteresovan za uspostavljanje bliske saradnje sa Srbijom i u oblasti poljoprivrede, posebno za razmenu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kupovinu poljoprivredne mehanizacije i uvoz semenskog i sadnog materijala.

Mogućnosti za povezivanje kompanija postoje i u oblasti tekstilne industrije, industrije kože i obuće, energetike, građevinarstva, petrohemijskog kompleksa, saopštila je PKS.

Uzbekistan je među vodećim svetskim proizvođačima pamuka.

Uzbekistanske rezerve minerala, nafte i gasa su veoma značajne, a zemlja proizvodi i izvozi veliku količinu prirodnog gasa.

Marko Čadež učestvuje kao član delegacije Srbije na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

BONUS VIDEO:

TINEJDžER NAPRAVIO ELEKTRIČNI AUTOMOBIL: Lokalno stanovništvo oduševljeno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ SE SUSREO SA ŠOLCOM I BERBOKOVOM: Predsednik na prijemu koji su organizovali nemački kancelar i predsednik Namibije