Pasoši

Veliša Kadić

23. 09. 2024. u 07:00

AKO ikada dođe dan i ukine se zabrana dvojnog državljanstva sa Srbijom i drugim zemljama slaviće većinska Crna Gora, a ona druga, montenegrinska, "iskakati iz kože".

Пасоши

Novosti

Od majskog referenduma 2006. ovo pitanje visi o koncu, izaziva oštre podele u društvu. Podršku daje premijer Milojko Spajić koji je saopštio da Crna Gora ne sme da se odriče svoje dece, a takvih je oko 300.000! U toj brojci nisu samo uključeni Srbi, nego i Bošnjci, Albanci. Džaba kad Dukljani u svemu tome vide testiranje identitetskog pitanja Crnogoraca, strahujući da će Crna Gora sve više da liči na Republiku Srpsku. Kažu da su motiv stranaka koje traže uvođenje dvojnog državljanstva glasovi novih birača iz Srbije, koji bi preko Čakora i Dobrakova došli da glasaju u Crnu Goru. Restriktivan zakon o državljanstvu donela je 2008. vlast Mila Đukanovića i po njemu držvljanstvo se stiče rođenjem, poreklom, prijemom ili sporzumom o dvojnom državljanstvu sa drugim državom.

Tumači politike bivšeg režima su tvrdili da bi na malom broju birača, kojih je u Crnoj Gori oko 540.000, svaka promena mogla da ima ključnu ulogu u izbornom procesu. Nekadašnji sudija Suda u Strazburu Nebojša Vučinić tvrdi da je sve ovo deo "specijalnog rata" koji se godinama vodi protiv Montenegra, kako bi dovela do njenog nestanka kao suverene države! I to uprkos zaštitničkoj NATO sili koju su oberučke dočekali potomci onih koji su na Cetinje 1941. posipali cvećem italijanske okupatore. Loptu smiruje Milan Knežević, lider DNP, ističući da će priliku da dobiju crnogorsk

i pasoš imati "stotine hiljada naših sunarodnika koji žive u Srbiji, Turskoj i bilo gde". Čak će i njegova sestra koja je rođena u Podgorici, a živi u Beogradu, imati pravo da dobije crnogorsko državljanstvo koje su joj oduzeli. I najmlađi Knežević (njegov sin) od jedanaest meseci koji živi kao stranac u Zeti, imaće pravo da postane državljanin Crne Gore. Time se ispunjava jedna civilizacijska tekovina, ali dukljanski krugovi u svemu vide utvaru "velike Srbije" koja će da proždere njihove birače i da im Crnu Goru preseli u Čačak. No, i ta mantra se sve manje prima među narodom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um