"MORAMO DA VRATIMO UGLED PROSVETI": Vučević na obeležavanju Dana Matematičke gimnazije (VIDEO)

Novosti online

19. 09. 2024. u 11:31

PREMIJER Republike Srbije Miloš Vučević prisutvovao je na obeležavanju Dana matematičke gimnazije.

МОРАМО ДА ВРАТИМО УГЛЕД ПРОСВЕТИ: Вучевић на обележавању Дана Математичке гимназије (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Obraćanje Miloša Vučevića 

- Čestitam vam 58 rođendan. Pored čestitke za ovaj jubilej direktor je istakao da imate dva jubileja. Želim da vam se zahvalim na svemu onome što je rađeno u šest decenija. 

- Nije ovo samo škola koja radi samo sa talentima, ovo je figurativno rečeno, fabrika koja od talenata pravi ljude i to je najveća vrednost. 

- Imao sam priliku da upoznam neke od učenika pred neke od takmičanja, olimpijada, svetskih takmičanja, da probam da ih ohrabrim i čestitam im na uspesima. To su najveći uspesi koje jedna država može da ima. 

- Voleo bih kada bi ova deca bila mnogo pristutnija u medijima, da pričamo dobru stranu našeg društva. O onima koji trebaju da budu uzor. 

- Želim da vam čestitam, iako vam je fokus na matematici i prirodnim naukama, to što niste izgubili dodira sa našom kulturom i duhovnošću da tvrdo i čvrsto negujete one vrednosti našeg naroda i naše države. 

- Vaša posvećnost da pričamo sa đacima da razumeju ko smo, odakle smo ovde, zašto treba da pričamo srpskim jezikom, učeći i razumeći druge jezike, zašto je ćiriličko pismo naše pismo i zašto je svetosavlje naš put kroz vekove. 

- Moramo da zajednički radimo, da rešimo pitanje studentskog doma. Spreman sam da te stvari pokrenemo. 

Premijer Vučević se potom obratio i Ministarstvu prosvete istakavši da mora da se ojača fond za mlade talente. 

Foto: Printskrin

 

- Takođe molim da zajedno radimo na vraćanju ugleda prosveti. Nije samo zbog materijalnog položaja, već i odnosu društva prema prosveti. Mi moramo da vratimo odnos kakav je nekada bio. Mora da bude odnos ko je profesor, a ko učenik. Mora da bude poštovanje prema profesorima od strane roditelja. Mora da se zna da se u učionici pozdravlja tako što se ustane kad neko uđe i to nije nešto što je dosadno već izraz poštovanja. - istakao je Vučević.

- Čestitam vam još jednom. A vas deco da uspešno završite školovanje, sutra studiranje. Da poštujete i cenite svoje profesore i volite i cenite svoje drugare iz škole. I gde god i kako god da završite vaše školovanje da nam se vratite i da ostanete u Srbiji. To je zlatna medalja za našu državu. - rekao je Vučević.

Premijer Vučević stigao u Matematičku gimnaziju

U toku intoniranje himne "Bože pravde". 

Nakon što je završeno intoniranje hine đaci Matematičke gimnazije održali su govor.

Mirjana Katić, direktorka, Matematičke gimnazije u Beogradu istakla je da je ova škola već punih 58 godina školuje najtalentovaniju decu za prirodne nauke u Srbiji. 

Istakla je da danas škola slavi 20 godina od uvođenja sedmog razreda u Matematičku gimnaziju.

Nakon govora direktorke škole obratio se i prof. dr Ivica Radović kao državni sekretar Ministarstva prosvete.

On je istakao da je Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete svrstali Matematičku gimnaziju u školu od posebnog interesa i nacionalnog značaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROBLEM ZA ZVEZDU: Milojević morao da zameni jednog od ključnih igrača