OTELI GA, TUKLI I PRETILI DA ĆE GA UBITI: U procesu protiv Tačija svedočenje danas počeo W01129 kojeg je tzv. OVK otela kod rudnika Belaćevac

S.S.R.

18. 09. 2024. u 17:29

U sudnici Specijalizovanog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji danas popodne, svedočenje je u procesu protiv nekadašnjih lidera tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija, počeo zaštićeni svedok W01129.

ОТЕЛИ ГА, ТУКЛИ И ПРЕТИЛИ ДА ЋЕ ГА УБИТИ: У процесу против Тачија сведочење данас почео W01129 којег је тзв. ОВК отела код рудника Белаћевац

Hašim Tači na proslavi dana OVK / Foto Fejsbuk

 Prema rečima tužilaštva on je sredinom juna 1999. godine otet u blizini rudnika Belaćevac u Kosovu Polju, a zatim su ga pripadnici tzv. OVK držali na više lokacija, tukli i maltretirali. On prema sudskoj dokumentaciji svedoči na srpskom jeziku, na zatvorenoj sednici video-vezom.

U spisima koji su ranije objavljeni piše da ga je naoružana grupa tzv. OVK otela. 

- Komandant područja (redigovano ime) bio je prisutan. W01129 je bio vezan, pretučen i maltretiran.  Prvo je odveden na lokaciju (redigovano) gde su nastavili da ga tuku i maltretiraju, a zatim u nedovršenu kuću u (redigovano). Teško su ga pretukli komandanti (redigovano) - piše u dokumentaciji. 

Sledeće noći je, navodi s, prebačen u "kuću" gde ga je ispitiovao jedan komandat tzv. OVK.  

- Ispitivao ga je komandant OVK (redigovano) koji mu je, između ostalog, pretio  pogubljenjem. Zatim, u štabu  OVK u (redigovano) je takođe ispitivan i tučen. Zatim je prebačen u selo (redigovano) i držan u zatočeničkom objektu lokalne lokacije OVK za Svakodnevno su ga tukli - piše u spisima. 

Kod rudnika Belaćevac, gde je otet i svedok, najpre je u maju 1998. godine otet Žarko Spasić koji je radio kao vozač na površinskom kopu uglja Belaćevac, i njegov posao je bio da noću prevozi radnike u okviru industrijske zone. 

- Dana 14.05.1998. godine, oko 21:30 časova, Žarko je krenuo u Janjinu Vodu i Janjes da preuzme radnike koji su tamo izvodili radove. Poslednji ga je video kolega Novica Janićijević. Sledećeg dana, Žarkov otac Milorad saznao je da su Žarkov službeni automobil zaustavili pripadnici tzv. OVK blizu autobuske stanice u Gornjem Grabovcu. Žarkov otac je od ljudi koji su čekali autobus čuo da su tri vozila preprečila put službenom vozilu rudnika, da su izveli Žarka i odveli ga u pravcu sela Dobroševac -Glogovac. Pet dana kasnije, Žarkov brat Simo je, zahvaljujući prijatelju Albancu, telefonom razgovarao sa bratom. Porodica je Žarkov nestanak prijavila raznim organizacijama i institucijama. Obraćali su se Fehmiju Aganiju, Ademu Demaćiju i drugim poznatim ličnostima u albanskoj zajednici. Porodica je kasnije saznala da su srpske snage, nakon preuzimanja kontrole nad selom Lapušnik, u zatvoru tzv. OVK pronašle Žarkova lična dokumenta. Žarkova sudbina je i danas nerazjašnjena - navodi se u izveštajima o nestalima na KiM. 

Iste godine 22. juna kidnapovana su još devetorica radnika ovog kopa – Dušan, Pera i Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić. Tada su pripadnici „OVK“ u ranim jutarnjim časovima izveli iz autobusa ove radnike i odveli ih u nepoznatom pravcu. Tela nekih od njih još nisu pronađena. 

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za -progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene ratne i zločine protiv čovečnosti, pripadnici tzv.OVK pod komandom optuženih počinili su u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Kao saučesnici u optužnici su navedeni i oficiri tzv. OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S