KOMITE OPET UDARAJU NA SRBE: Inicijativa tzv. crnogorskih patriota uskoro bi mogla pred poslanike

V. Kadić

16. 09. 2024. u 14:34

TAKOZVANE crnogorske patriote sprovode poslednje pripreme u formiranju konačne verzije teksta rezolucije "o genocidu nad Crnogorcima izvršenim od strane srbijanske vojske, žandarmerije i plaćeničkih odreda u Kraljevini SHS od 1918. do 1929. godine"! Oni će, kako se očekuje, uskoro preko suverenističkih stranaka inicijativu predati u proceduru u Skupštinu Crne Gore.

КОМИТЕ ОПЕТ УДАРАЈУ НА СРБЕ: Иницијатива тзв. црногорских патриота ускоро би могла пред посланике

Foto V. K.

Ovo je saopštio funkcioner Crnogorske evropske partije Zoran Damjanović, čiji je lider Novak Adžić, poznat po antisrpskim stavovima, pre samo nekoliko dana pozvao parlamentarce, posebno državotvorne, kao i udruženja građana, nevladine organizacije, intelektualce, naučne i kulturne institucije i organizacije u Crnoj Gori, da podrže tu inicijativu.

- Radi se o etnocidu, odnosno faktičkom genocidu vršenom u kontinuitetu, duže vreme, nad Crnogorcima od strane srpskih (srbijanskih) trupa pod komandom beogradskih vlasti i njihovih egzekutora u Crnoj Gori u periodu 1918-1929, a formalno pod okriljem države pod imenom Kraljevina SHS, kojim je vladala velikosrpska tiranija i klika - navodi se u saopštenju Crnogorske evropske partije.

Rodonačelnik ove inicijative je na neki način šef diplomatije Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji je nedavno prilikom posete hrvatskoj zajednici u Donjoj Lastvi kod Tivta rekao da bi Crna Gora trebalo da se suoči sa vlastitom istorijom, ako je sklona rezolucijama.

Predsednik Slobodne Crne Gore, članice koalicije Za budućnost Crne Gore Vladislav Dajković kaže za "Novosti" da je pomenuta inicijativa zapravo "genocid nad zdravim razumom":

- Jer, kako drugačije objasniti tu šizofrenu ideju koja nema nikakvog istorijskog utemeljenja, već isključivo rasplamsavanje antisrpskog narativa u Crnoj Gori. Lažni istoričar Novak Adžić, kao osoba koja je odavno izgubila vezu sa realnošću, nikome nije pretnja jer ga niko i ne doživljava ozbiljno. Međutim, ono što jeste zabrinjavajuće je činjenica da poraženi antisrpski ekstremistički elementi u Crnoj Gori ponovo uzimaju maha i nastavljaju tamo gde su, očito nakratko, zaustavljeni 2020.

On poručuje da Srbi u Crnoj Gori neće dozvoliti nikakva prekrajanja istorije, niti povampirenje antisrpske histerije.

Još ranije Crnogorski pokret najavio je pokretanje inicijative kojom će se tražiti od crnogorskih i vlasti u Srbiji da osnuju komisiju koja će se baviti obračunom i nadoknadom štete u Crnoj Gori uzrokovanom "neprijateljskim odnosom Srbije u Prvom svetskom ratu i aneksijom 1918". 

- Povratak kralja i vlade iz egzila i uspostavljanje redovnog poretka u zemlji, sprečeno je, takođe, silom okupacione srpske vojske - poručili su suverenisti.

Rezolucija do rezolucije

POSLE usvajanja rezolucija o genocidu u Velici i Dolima u Pivi, usledile su i rezolucije o Srebrenici i Jasenovcu. Međutim, na tome se nije stalo već će se razmatrati rezolucija Bošnjaka o genocidu u Šahovićima, dok su u pripremi albanska o navodnom genocidu nad njima u periodu od 1915. do 2016. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIVOT IM SE MENJA ZBOG STROGIH PRAVILA KRUNE: Princ DŽordž i princeza Šarlot uskoro nigde više neće smeti da putuju zajedno