HAPSE SRBE ZBOG MUZIKE, A PLAČU ZBOG SEVERINE: Zadržavanje pevačice na graničnom prelazu ogolilo licemerje hrvatskih zvaničnika

M. St.

28. 08. 2024. u 10:00

DOK Hrvatska kao članica Evropske unije hapsi Srbe zbog slušanja patriotskih pesama, udara rampe našem državnom rukovodstvu na posetu Jasenovcu, zvaničnici iz Zagreba sada Srbiji drže slovo o demokratiji zbog zadržavanja na granici pevačice Severine Vučković?!

ХАПСЕ СРБЕ ЗБОГ МУЗИКЕ, А ПЛАЧУ ЗБОГ СЕВЕРИНЕ: Задржавање певачице на граничном прелазу оголило лицемерје хрватских званичника

Foto: Novosti

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković optužio je Srbiju da nije demokratska država te da je, osim što "sedi na dve stolice", nedosledna, neprincipijelna i da izaziva regionalne kavge.

- Ovo što su učinili  gospođi Vučković pokazuje način na koji se odnose prema svima onima koji imaju drugačije mišljenje nego što ga ima vladajuća struktura u Srbiji. Mi tu moramo biti pametniji i ne nasedati na provokacije.

Reagujući na ove optužbe, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da je "Srbija uzor i svetionik demokratije u odnosu na Hrvatsku" i podsetila da naša zemlja nije nikome zabranila da poseti Kragujevac, Kraljevo ili Jajince.

- Hrvatska je ta koja je zabranila predsedniku Srbije da poseti najveće stratište srpskog naroda i najveći srpski grad pod zemljom, Jasenovac. Ta zabrana je na snazi i danas. Upravo u Hrvatskoj, a ne u Srbiji, moguće je da čovek bude uhapšen i osuđen na kaznu zatvora od 15 dana, samo zbog izbora muzike koju je slušao u sopstvenom automobilu. Predsednik Srbije je javno pozvao da se prekine sa praksom bilo kakvog zadržavanja stranih državljana na granicama Srbije zbog političkih izjava ili stavova iako je to potpuno neuporedivo sa praksom hapšenja i izricanja zatvorskih kazni ljudima zbog muzike koju slušaju.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naveo je da je Srbija slobodna zemlja i da u njoj niko nije uhapšen zbog toga što sluša "nepodobnu muziku" ili zbog svojih političkih ili nacionalnih stavova, poput srpskog advokata Nemanje Berića koji je bio 15 dana u pritvoru u Šibeniku zbog toga što je slušao patriotske pesme:

- Svom političkom ološu iz regiona koji se digao da od komarca pravi magarca, želim da poručim da je Srbija jedina slobodna zemlja u regionu. Ako je i bilo određenih propusta u postupanju, mi ćemo ih ispraviti, ali vi sebe nikada nećete ispraviti, jer vas održava mržnja prema Srbiji i svemu što je srpsko, kao i prema predsedniku Aleksandru Vučiću. Njima nije do Severine, već samo da napadnu Srbiju. A što ne daju predsedniku Vučiću da poseti Jasenovac? Zašto ne daju ministrima? Zašto svakog ko ima veze sa državom Srbijom drže satima na granici? I na kraju, dovoljno je reći samo jedno - ako vam je Srbija toliko loša, što hrlite u Srbiju, od koncerata do sportskih manifestacija.

Nakon što je ministar policije najavio da će spiskovi za verbalni delikt biti precrtani, oglasio se potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin navodeći da je on bio taj koji je po zakonu i savesti pravio liste onih koji nisu dobrodošli u Srbiju dok je bio ministar policije i na čelu BIA.

"Stručnjak" za genocid i odšteta

U JEDNOM od medijskih pojavljivanja, Severina je govorila:
- Kao što sam, na primer, sada ispala najgori ustaša, rekavši da je u Srebrenici bio genocid, što je bio genocid, kako god oni to nazivali: veliki zločin, mali zločin ili srednji zločin. Radi se samo o tome da bi, ako je bio genocid, onda neka država trebalo toj državi da plati odštetu. Mislim da samo zbog toga oni ne priznaju da se to tako zove.

- Na spiskove sam lično stavio kao ministar policije i direktor BIA i Srbe koji nose cveće na grob šiptarskim ubicama, a i brojnim ustašama koji u Vukovaru pevaju "Juri i Bobanu", a onda bi da dođu u Bač i još jednom nam pljuju u lice. Spiskove sam pravio ja i žalim što im se nisam više posvetio, jer vidim koliko ološa je nepravedno zaboravljeno.
U Severininu odbranu stala je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić navodeći da je "Vučić svalio krivicu na Dačića za šikaniranje Severine".

- Kaže budio ga i budio, ali ovaj spavao do 8.00. A onda sav u čudu što ima tih spiskova ljudi i on eto traži da se obrišu. Nalogodavac. I da mu ih Vulin piše i da se sada kao briše. Postavio ga u BIA i sad u Vladu. Sigurno ih Vulin nije pravio bez Vučićevog znanja.

Dodik Konakoviću: Spremajte duet

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik odgovorio je ministru spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedinu Konakoviću na tvrdnju da je hrvatska pevačica zadržana na granici sa Srbijom samo zato što je "govorila istinu o Srebrenici", porukom da bi Konaković i Severina jedno drugom trebalo da pevaju "Virujen u te". Dodik je za Konakovića rekao da sve više lici na estradnog menadžera, a sve manje na političara i da je komentarom Konaković "pao na niske grane ako je za njega Severina oličenje istine".

Koopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović ocenio je da Severina najnovija žrtva kampanje predsednika Srbije za skretanje pažnje sa iskopavanja litijuma i obračun sa svima koji se usude da javno kažu da nešto nije u redu sa autoritarnim režimom u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GRCI POLUDELI: Cicipas izazvao veliki bes, ovo mu nikako neće oprostiti