KURTIJEVA POŠTA I KRAJ MOSTA NA IBRU: Režim u Prištini nastavlja da krši sporazume i da zaokružuje "suverenitet" na severu

D. Zečević

30. 08. 2024. u 11:05

KORAK po korak režim Aljbina Kurtija zaokružuje "suverenitet" lažne države i na severu Kosova i Metohije. Tako je juče u Severnoj Mitrovici, nedaleko od glavnog mosta na Ibru otvorena filijala "Kosovske pošte", pošto su početkom avgusta na silu zapečaćene ekspoziture poštanske kompanije iz Beograda.

КУРТИЈЕВА ПОШТА И КРАЈ МОСТА НА ИБРУ: Режим у Приштини наставља да крши споразуме и да заокружује суверенитет на северу

Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja, Foto AP

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su Eljbert Krasnići, takozvani ministar lokalne samouprave, i Artana Rizvanoli, takozvana ministarka privrede, koji su se novinarima obratili samo na albanskom. Na pitanje koja je svrha otvaranja takozvane kosovske pošte ukoliko posredstvom nje građani severa KiM ne mogu da obavljaju usluge koje bi bile vezane za centralnu Srbiju, Krasnići je lakonski odgovorio da će se razmena paketa i pisama obavljati preko Severne Makedonije?!

Otvaranje pošte je obeležilo negodovanje političkih predstavnika Srba, odnosno Srpske demokratije, čiji su prvaci tokom otvaranja duvali u pištaljke i tako izrazili svoj protest. U ime srpskog civilnog sektora, obratila se Milica Andrić Rakić:

- Otvaranje ove pošte je besmisleno, pogotovo što nedaleko odavde već postoji takozvana kosovska pošta, ali pre svega što ona neće nadomestiti rad "Pošte Srbije" - rekla je Andrić Rakić dodajući da je otvaranje nametnuto, nakon što su sve srpske pošte na ovom području zatvorene.

Stefan Veljković, potpredsednik Srpske demokratije, naglasio je da su građani Severne Mitrovice protiv ovakvih jednostranih poteza prištinskih vlasti i njihove antisrpske politike. On je podsetio na sve jednostrane poteze koje je Kurtijev režim do sada sproveo, počevši od zabrane srpske robe i dinara, zatvaranja filijala Poštanske štedionice i "Pošte Srbije", i generalno negiranje Srbima svih prava.

Otvaranje pošte je posmatrao veliki broj pripadnika tzv. kosovske policije, a bili su primetni i predstavnici Euleksa i Kfora. Inače, ovo je druga tzv. kosovska pošta koja je otvorena u poslednjih nekoliko meseci na severu Kosova. Prva se nalazi u hotelu "Rajska banja" u Banjskoj, u objektu koji su prethodno zapečatili Kurtijevi specijalci.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je juče da je pompezno otvaranje poslovnice takozvane Pošte Kosova na severu, u čisto srpskoj sredini, novi u nizu jednostranih i protivpravnih poteza Prištine koji predstavlja direktno kršenje dosadašnjih sporazuma u dijalogu i zbog toga je njen rad ilegalan.

On je istakao da je pitanje funkcionisanja poštanskih usluga tema koja mora da bude razmatrana isključivo u okviru dijaloga, kako se eksplicitno navodi u dva dokumenta sa kojim su se saglasili i Beograd i Priština - Aranžmanu o telekomunikacijama iz 2013. godine, gde se u tački 5 govori o pitanju poštanskih usluga, a ovaj dogovor je potom potvrđen i Akcionim planom o telekomunikacijama iz 2015. godine u čijoj su izradi učestvovali i predstavnici Prištine.

Zapečatili i pumpe

OPŠTI udar na egzistenciju Srba u južnoj pokrajini Kurtijev režim otpočeo je najpre zabranom robe koja potiče iz centralne Srbije, a zatim je ukinuo i dinar kao sredstvo plaćanja. Potom je na silu pogasio filijale Poštanske štedionice, tako da Srbi nisu mogli da podižu penzije, plate i socijalna davanja. Pre zatvaranja ekspozitura "Pošte Srbije", prištinske vlasti zapečatile su i sve benzinske pumpe "NIS petrola" na severu KiM.

- Zbog toga se Kurtijeve poštanske ekspoziture na severu KiM nelegalno postavljaju i otvaraju, dok on nasilno i uz duge cevi zatvara ekspoziture "Pošte Srbije" koje na ovim prostorima posluju decenijama. Pritom Priština je tokom svojih protivpravnih akcija primenjivala pravnu i fizičku represiju nad zaposlenima u srpskim poštanskim poslovnicama - rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, a uzimajući u obzir slovo dijaloga i dosad postignute sporazume, ovo teatralno otvaranje takozvane Pošte Kosova u severnom delu Kosovske Mitrovice ništa je drugo do prst u oko Evropskoj uniji i međunarodnim predstavnicima, čime Kurti osiono demonstrira da za njega postignuti sporazumi ne važe i da je jedino validna njegova samovolja.

- O tome svedoči i prisustvo takozvanih Kurtijevih ministara na severu Kosova i Metohije koji uz pratnju dugih cevi otvaraju ove ilegalne poslovnice. Naprosto, nije normalno da se poštanske poslovnice otvaraju uz duge cevi - ta činjenica dovoljno govori sve - zaključio je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?