MINISTAR ĐURIĆ: Uzalud Kurti pokušava da ponovo izazove sukobe na Balkanu

Novosti online

05. 07. 2024. u 18:16

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Marko Đurić reagovao je na tekst Aljbina Kurtija u Njujork tajmsu kojim on pokušava obmane međunarodnu javnost i da destabilizuje situaciju na Balkanu.

МИНИСТАР ЂУРИЋ: Узалуд Курти покушава да поново изазове сукобе на Балкану

Foto: FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Agresivna retorika i neistine kojima je Aljbin Kurti pokušao da, u retrogradnom i anahronom stilu, obmane međunarodnu javnost, govore o njegovoj konfliktnoj prirodi i nameri da se zapadni Balkan po svaku cenu destabilizuje. Njegov autorski tekst u Njujork tajmsu je jalov pokušaj da se, igranjem na kartu starih predrasuda, Srbija demonizuje, i prikaže kao faktor nestabilnosti na zapadnom Balkanu. Istina je upravo suprotna: Srbija je stub regionalnog mira i stabilnosti, konstruktivan međunarodni faktor i kredibilan sagovornik.

Politički lideri iz Prištine, predvođeni Aljbinom Kurtijem, su sve suprotno od toga. Njihova kampanja obespravljivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, njihovo odbijanje do sprovedu obaveze preuzete u dosadašnjem toku dijaloga sa Beogradom, njihovo odbijanje da se uopšte susretnu sa našim pregovaračima signaliziraju da su stvarne namere Prištine da se u regionu ponovo razbukti požar sukoba da bi tamošnji separatisti takvu situaciju iskoristili za konsolidaciju svog državotvornog projekta.

O svemu tome podrobno ću obavestiti predstavnike više od 30 zemalja koji će se okupiti na predstojećem NATO samit u Vašingtonu, kako bih im još jednom objasnio da je priča današnje Srbije priča o uspehu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovog leta pravac na Kipar!