BRIGADE SU IMALE PRITVORSKE JEDINICE: Svedok u Hagu Bisljim Zirapi o strukturi tzv. OVK i zatvorima gde su odvođeni Srbi

S.S.R.

02. 07. 2024. u 16:18

SVEDOK Bisljim Zirapi, rekao je danas drugog dana svedočenja u procesu protiv nekadašnjih lidera tzv. OVK Hašima Tačija, Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija da je, Glavni štab tzv. OVK čiji je on bio član i načelnik, bio na vrhu lanca komande. On je istakao da su brigade imale pritvorske jedinice.

БРИГАДЕ СУ ИМАЛЕ ПРИТВОРСКЕ ЈЕДИНИЦЕ: Сведок у Хагу Бисљим Зирапи о структури тзв. ОВК и затворима где су одвођени Срби

Printskrin

 On je pokušao da "opravda" pripadnike OVK koji su optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti, rečima da su ovde bili  zatvarani "nedisciplinovani vojnici ili civili, Srbi koji bi bez dozvole zašli na teritoriju OVK".

U optužnici protiv Tačija i ostalih piše da su je tzv. OVK je u pritvorima protivpravno držala, mučila, zlostavljala i ubijala sve koje je proglasila za protivnike - "nelojalne" Albance, Srbe i Rome.

Tužioci su kao dokaze o komandovanju u okviru tzv. OVK, u spis uveli dokumenata Glavnog štaba koje su našli u stanu Krasnićija, a Zirapi je potvrdio njihovu autentičnost i dodao da je Krasnići te papire i potpisivao kao zamenik komandanta Glavnog štaba tzv. OVK. 

Svedok je naveo da je Krasnićijevim naređenjem uspostavljeno sedam operativnih zona, a da su granice odredili Redžep Seljimi i Fatmir Ljimaj.

Naređenja koja su dobijali pripadnici tzv. OVK odnosila su se na - naoružanja, upotrebe šifri, nošenja maski, obuke starešina, satelitske telefone.

Optužnica u 10 tačaka tereti "četvorku" za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i najmanje 102 ubistva u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na tzv. Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika  od marta 1998. do septembra 1999.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!