GLAVNI ŠTAB TZV. OVK ODOBRAVAO AKCIJE: Svedok Bisljim Zirapi i nekadašnji operativac tzv. OVK u Hagu govorio o komandnom lancu

S.S.R.

01. 07. 2024. u 16:21

NEKADAŠNjI član Glavnog štaba tzv. OVK Bisljim Zirapi koji je danas svedočio u Hagu, pred Specijalizovanim sudom za zločine na KiM, rekao je da je štab odobravao akcije. On je u procesu protiv bivšim liderima tzv. OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija istakao da su zapovednici operativnih zona bili podređeni Glavnom štabu.

ГЛАВНИ ШТАБ ТЗВ. ОВК ОДОБРАВАО АКЦИЈЕ: Сведок Бисљим Зирапи и некадашњи оперативац тзв. ОВК у Хагу говорио о командном ланцу

Foto: Printskrin

Zirapi je došao iz Albanije u maju 1998. godine, a po nalogu članova Glavnog štaba Redžepa Seljimija i Sokolja Bašote, radio je na reorganizaciji i ujedinjenju jedinica tzv. OVK u Drenici, oko Prizrena i Dečana, a zatim su formirane i operativne zone Drenica, Paštrik i Dukađin. On je o tome šta se dešavalo na terenu podnosio izveštaje Tačiju i Veseljiju. Sredinom jula 1998, štab je Zirapija postavio za glavnog operativca, zatim je otišao na sastanak sa regionalnim vođom tzv. OVK Ramušom Haradinajom gde se pričalo o "širenju i jačanju OVK“. Kao posledica razgovora formirana je jedinica za brze intervencije " Crni orlovi", kojom je komandovao Idriz Baljaj zvani Togeri.

Svedok je bio savetnik Tačiju dok je on obavljao funkciju predsednika lažne države. 

Tužilaštvu je među ključnim ciljima da dokaže da je paravojna formacija funkcionisala hirerarhijski, da je imala lanac komande i to je mnogo svedoka do sada potvrdilo. Zirapi ima u sudnici pomoć advokata, jer je moguće da se tokom svedočenja samooptuži.

Optužnica u deset tačaka tereti "četvorku" za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva. Pripadnici tzv. OVK pod komandom optuženih počinili su ove zločine u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. Kao saučesnici, u optužnici su navedeni i oficiri tzv. OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor