HRVATI SE ŽALE: Vučić spasao Srbiju kolapsa koji je pogodio region, sve je predvideo još 2015. godine

Novosti online

21. 06. 2024. u 18:18

ŠIROM regiona danas je došlo do potpunog kolapsa kada je nestalo struje u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, kao i u pojedinim delovima Grčke. Hrvatski mediji sada kukaju na sav glas i prizanju, za njih bolnu činjenicu, da je Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem reagovala na vreme, i da zbog toga danas nije osetila posledice.

ХРВАТИ СЕ ЖАЛЕ: Вучић спасао Србију колапса који је погодио регион, све је предвидео још 2015. године

Foto Dragan Milovanović

Nedavni veliki nestanak struje koji je pogodio Dalmaciju, delove Slavonije, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju izazvao je saobraćajni kolaps i obustavu rada mnogih radnji. Pojedini delovi Dalmacije, uključujući deo Dubrovnika, i dalje su bez električne energije, dok temperature dostižu ekstremnih 40 stepeni Celzijusa.

Prema izveštajima, uzrok ovog kolapsa još nije potpuno jasan, ali postoji mogućnost da je preopterećenje sistema jedan od ključnih faktora.

Energetski stručnjak iz Hrvatske Ivica Jakić istakao je da je povećana potrošnja električne energije tokom vrhunca sezone, naročito zbog klima uređaja u brojnim stanovima i apartmanima, mogući razlog za ovakve probleme. Neki objekti nisu imali dovoljno kapaciteta priključka da podrže planiranu potrošnju, što dodatno opterećuje sistem.

Foto: Printskrin Indeks

Jakić je takođe pominjao da je Hrvatska imala priliku da izbegne ovakav kolaps kada joj je ponuđen podmorski kabl koji bi rasteretio dalekovode. Međutim, taj projekat je odbijen, dok je isti podmorski kabl omogućio stabilan prenos električne energije između Srbije i Crne Gore, što je Srbiju zaštitilo od ovakvih problema.

Energetski kabal koji je povezao Italiju sa Srbijom i Crnom Gorom pušten je u rad 2019. godine, ali je država Srbija reagovala još 2015. godine, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je tada obavljao funkcIju premijera.

Srbija i Vučić su tada imali viziju, pa su kupili 10 odsto akcija CGES. Sada se ispostavilo da je taj potez spasio Srbiju od kolapsa koji je pogodio region.

Evo kako su o tome pisali mediji u Crnoj Gori 2020. godine.

Benefite od energetskog kabla, kojim su povezane Crna Gora i Italija, osjetile su i države regiona, koje preko naše zemlje mogu ponuditi višak električne energije Evropi. Kompanija Elektromreža Srbije je otišla i korak dalje, kupujući 2015. godine deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema koji je sa italijanskom firmom Terna realizovao projekat povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim energetskim kablom. Kupovina akcija, kako kažu u Elektromrežama Srbije za Dnevne novine, i te kako se pokazala isplativom.

- Sa ove vremenske distance, možemo reći da se potvrdilo ono u šta smo vjerovali i što smo na osnovu svih proj ekcij a i očekivali kupovina akcija CGES-a bila je dobra odluka u svakom smislu poslovnom, strateškom i finansijskom - saopšteno je tada iz Eletromreža Srbije, preneli su crnogorski mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SUTRA JE VIDOVDAN: Ima brojne običaje, a evo šta bi devojke trebalo da urade veče uoči praznika