LONDON SLAO SVOJE AGENTE U SREBRENICU: Uloga Britanaca u ratu u BiH

B. Subašić

19. 06. 2024. u 10:41

REZOLUCIJA o Srebrenici je ponovo otvorila pitanje šta se zaista zna o događajima koji su se tamo odigrali, ali i o celom ratu u BiH, a najinteresantniji tragovi vode ka arhivima britanskih obaveštajnih službi i specijalnih jedinica koje su bile najprisutnije na terenu, ali nisu delile sve podatke ni sa saveznicima.

ЛОНДОН СЛАО СВОЈЕ АГЕНТЕ У СРЕБРЕНИЦУ: Улога Британаца у рату у БиХ

Novosti

Da se ni posle tri decenije nije ništa promenilo, ukazuje uputstvo o saradnji Britanaca sa istražnom komisijom UN za Srebrenicu iz 1999, sa koga je britansko Ministarstvo odbrane nedavno skinulo oznaku tajnosti. Dokument naglašava da neki od događaja u Srebrenici "imaju obaveštajnu pozadinu" i da informacije koje Britanci mogu dati organima UN moraju biti ograničene. Čak je visokom diplomati lordu Dejvidu Ovenu sugerisano da na pitanja o vezi obaveštajnih službi sa događajima u Srebrenici "odgovara da nije ovlašćen da raspravlja o tim stvarima".

Novosti

Uputstvo britanskog Ministarstva odbrane da Britanci ne govore o obaveštajnoj pozadini događaja u Srebrenici

Britansko uputstvo vraća priču na Izveštaj o Srebrenici" od 3.875 strana, koji je 2002. objavio Holandski institut za ratnu dokumentaciju (NIOD), kao pokušaj "pranja biografije" holandskog bataljona Unprofora, osumnjičenog na Zapadu da nije izvršio zadatak zaštite Srebrenice, čime je implicitno postao saučesnik kasnijeg masakra. NIOD od Britanaca nije dobio dokumente koji bi opovrgli sumnjičenja, pa je i izveštaju uzvratio: "Pažnja će biti posvećena resursima koje su strane službe bacile u borbu da podrže ili oslabe jednu od zaraćenih frakcija. Pri tome će se malo ili nimalo pažnje posvetiti oblicima tajne akcije kao što su propaganda, pokušaji državnog udara i pokušaji atentata. Razlog je jednostavan: do sada ništa nije otkriveno o ovim aktivnostima."

Termin "otkriveno" treba razumeti kao "potkrepljeno dokumentima" koji su nedostupni, jer ih Britanci čuvaju kao tajnu i sredstvo za ucenu. Naime, u vreme događaja u Srebrenici, najbolju mrežu, u kojoj su bili specijalci SAS, na tom terenu imala je lična tajna služba britanskog generala Majkla Rouza, tadašnjeg komandanta Unprofora. Na njenom čelu bio je oficir MI-6 Ričard Džon Čarls Tomlinson, koga je 1995. njegova služba "nepravedno otpustila", a on joj se osvetio objavljujući članke i knjigu koji su razotkrili prljave igre Londona, uključujući one u bivšoj Jugoslaviji.

Novosti

 

- Tomlinson je 1994. radio pod okriljem "političkog savetnika generala Rouza" u Bosni. Putovao je u Beograd, Skoplje, Zagreb, Tuzlu i Ljubljanu, gde je regrutovao nove izvore ili razgovarao sa višim bosanskim agentima koji su već radili za britansku službu. Uspešno je vodio razne agente visokog nivoa u Sarajevu. Jedan zvaničnik je jednom izjavio da su ti agenti "proizveli vrlo detaljnu obaveštajnu sliku koja je uključivala, ne samo vojne planove i sposobnosti različitih frakcija, već i rano upozoravanje na političke namere"... U Britanskom odbrambenom obaveštajnom štabu (Defence Intelligence Staff - DIS) stvorena je nacionalno orijentisana bosanska ćelija. Ova specijalna jedinica je uglavnom imala pristup obaveštajnim podacima koje su prikupljale britanske i američke službe - navodi NIOD.

Izveštaj tako sugeriše da je muslimanska strana imala direktan uvid u obaveštajne podatke velikih sila, ali je realnost da su je Britanci, kao i ostale umešane strane, kljukali onim informacijama koje su za njih odabrali. Prikaz situacije na aerodromu u Tuzli ukazuju da su engleske tajne službe bile, a i ostale, vladari tajni i manipulacija.

- Tim britanskog SAS imao je svoj deo u kontrolnom tornju, koji je bio zadužen za praćenje saobraćaja komunikacija Armije BiH i Vojske Republike Srpske, a verovatno i Unprofora. Ovo je bila zaključana soba puna posebne opreme. Britanske specijalne snage održavale su svakodnevni kontakt sa svojim štabom u Bosni preko opreme za sigurnu signalizaciju. Holandski oficir je morao da se zadovolji otvorenom satelitskom telefonskom vezom preko holandskog vazduhoplovstva - navodi NIOD.

Novosti

Pripadnici holandskog bataljona u Srebrenici

Pripadnici SAS-a koji su došli u Srebrenicu pod imenom Posmatrači zajedničke komisije (Joint Commission Observers - JCO) su takođe delovali nezavisno od Holanđana, samostalno izviđajući teren i izvan enklave i komunicirajući sa štabom koristeći specijalnu opremu, koju su uništili neposredno pre srpske ofanzive. Oni su znali šta sledi, jer su bili upućeni u namere Sarajeva da izazove katastrofu u Srebrenici.

- Prvi signali da bi moglo biti više od uzvratnog granatiranja VRS nisu došli iz samog Holandskog bataljona, već su do bataljona stigli preko britanskih vojnika. Štab JCO je 25. maja preneo poruku da je Komanda BiH iz Sarajeva saopštila da je "prelazak na istočne enklave realna mogućnost i da će, ako do toga dođe, Srebrenica biti prva" - navodi izveštaj NIOD.

Foto: Jutjub/MilitaryCorner/BackStageProd

 

PLAN UBISTVA MILOŠEVIĆA I KARADžIĆA

- TAJNA operacija u koju je navodno učestvovao SIS (Secret intelligence service / SIS/ MI-6) bio je detaljan plan za eliminaciju predsednika Miloševića. Bivši radnik SIS Ričard Tomlinson dobio je pristup tajnom dokumentu na dve stranice, koji potiče iz SIS, pod naslovom: "Potreba za ubistvom predsednika Srbije Miloševića". U njemu se navodi da Milošević mora biti uklonjen jer je podržavao Karadžića. U međuvremenu, američke i francuske obaveštajne službe pripremale su se za ubistvo Karadžića; Milošević je očigledno potpao pod okrilje Ujedinjenog Kraljevstva. Plan nikada nije sproveden, verovatno zato što je američka vlada smatrala da je Milošević stabilizujući faktor - navodi Holandski institut za ratnu dokumentaciju.

Novosti

General Majkl Rouz svedoči u Hagu

SVAKO RADIO ZA SEBE

KOMANDANT Unprofora general Majkl Rouz formirao je sopstvenu obaveštajnu mrežu jer nije dobijao relevantne podatke sa terena uprkos ogromnom broju agenata zapadnih službi u BiH. Među njima su bile najznačajnije američke i francuske, ali one su radile u interesu svojih vlasti, pa su informacije prosleđivale svojim centralama koje su ih vraćale kao "dezinfikovane" i gotovo neupotrebljive za Unprofor na terenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO