PANIKA U PRIŠTINI ZBOG SAVETA EVROPE: "Članstvo nije sigurno, Kurti je napravio tragično pogrešne procene"

Novosti online

04. 05. 2024. u 18:12

BIVŠI lažni ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Petrit Seljimi izjavio je da članstvo Kosova u Savetu Evrope još uvek nije sigurno, zato što je to politički proces u kome se pojavljuju novi uslovi, a tzv. premijer Kosova Aljbin Kurti je napravo tragično pogrešne procene i nije uspeo da izgradi dobru platformu za diplomatsko lobiranje sa ključnim vladama EU.

ПАНИКА У ПРИШТИНИ ЗБОГ САВЕТА ЕВРОПЕ: Чланство није сигурно, Курти је направио трагично погрешне процене

Foto: Profimedia

Komentarišući izjavu predsednika Evropske inicijative za stabilnost Geralda Knausa da se nekoliko država članica Saveta Evrope sprema da blokiraju glasanje za prijem Kosova u tu međunarodnu instituciju na Komitetu ministara, Seljimi kaže da to za njega nije iznenađenje, podsećajući da je prijem u SE politički proces koji nije zasnovan na zaslugama, već raznim uslovima.

- Nijedan proces za nas nije bio zasnovan na zaslugama. Morali smo da ispunimo 100 uslova za viznu liberalizaciju uključujući demarkaciju granice sa Crnom Gorom. U to vreme Kurti je organizovao izuzetno nasilne proteste sa mnogo povređenih ljudi protiv ispunjavanja ovih političkih uslova od strane EU za viznu liberalizaciju - naveo je Seljimi na platformi “Iks”.

On je dodao da se Kosovo i danas suočava “sa istom pesmom", i za to okrivio Kurtija.

- Premijer nije uspeo da izgradi dobru platformu za diplomatsko lobiranje u vezi sa ključnim vladama EU (pa čak ni osnovno razumevanje sa Kvintom), tako da se suočava sa teškim uslovima - posebno za njega - naveo je Seljimi.

On je dodao da je Kurti imao šansu na početku rata u Ukrajini.

- Protraćio je priliku u prvim mesecima ukrajinskog rata kada bi mu mali potez na ZSO doneli Savet Evrope i Partnerstvo za mir. Prokockao je još jedan diplomatski prozor posle Banjske. Ponovo se vraćamo nazad. Napravljene su tragične pogrešne procene - kazao je on.

Objašnjavajući da vladajuća stranka kontroliše parlament, vladu i predsedništvo, Seljimi je kazao da greške koje su načinjene u odnosima sa državama Kvinte imaju svoju cenu.

- Nadam se da će premijer inapraviti pravi korak da postanemo članovi Saveta Evrope, ali toliko godina je napadao da je izdajnik svako ko je predlagao teška rešanja, a sada je počele da se oglašava - kazao je Seljimi.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)