(ISPRAVKA) Izjave Šarića ocenjene kao činjenično neutemeljene

Novosti online

15. 04. 2024. u 20:17

NAŠ portal je 15. aprila 2024. godine objavio tekst pod naslovom "ZAPAD RASKRINKAN DO KRAJA: Da im je stalo do genocida, onda bi zaustavili ovo što se dešava u Gazi", koji je obuhvaćen analizom portala Raskrinkavanje.ba.

(ИСПРАВКА) Изјаве Шарића оцењене као чињенично неутемељене

Foto printskrin TV Pink

Izjave sagovornika, promocija narativa negiranja u medijima, poricanje "genocida" i vređanje žrtava činjenično su neutemeljeni, te su zato sporne reči istoričara Gorana Šarića o Srebrenici uklonjene iz teksta, a naslov izmenjen.

- Da je Zapadu stalo do genocida, onda bi zaustavili ovo što se dešava u Gazi - rekao je Šarić, između ostalog, za RAS TV.

Iz teksta smo uklonili deo gde on kaže "da su sve strane u ratu činile zločine, a samo se Srbima stavlja žig genocidnosti i zla." - opširnije u nastavku.

ŠTA PIŠE U ANALIZI RASKRINKAVANNA?

U analizi portala Raskrinkavanje objavljenoj 6.7.2023. godine u sklopu serijala “Rasvjetljavanje” naveden je pregled poznatih činjenica o događajima u Srebrenici 1995. godine.

Kaže se da je u julu 1995. ubijeno više od 8.000 osoba bošnjačke nacionalnosti, uglavnom muškaraca i dečaka, u okolini Srebrenice nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) preuzela kontrolu nad tim gradom.

Oni navode da je zločin u Srebrenici okvalifikovan je kao "genocid" u presudama koje je su izrečene u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnom sudu pravde i Sudu Bosne i Hercegovine.

Kako pišu, za zločine u Srebrenici je do sada osuđeno 50 osoba, a od 20 presuda Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju za zločine u Srebrenici njih sedam uključuje presude za "genocid".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji