SPREMAJU PROTESTE I UPAD U SEDIŠTE RIK-a: Opozicija potvrdila šta im je plan

V.N.

14. 11. 2023. u 10:34

DA su najave bivšeg šefa BIA Aleksandra Vulina, iznete u "Novostima", da opozicija u izbornoj noći sprema nerede i upad u RIK ozbiljne i utemeljene, dokazali su i protivnici vlasti u svojim poslednjim javnim istupima.

СПРЕМАЈУ ПРОТЕСТЕ И УПАД У СЕДИШТЕ РИК-а: Опозиција потврдила шта им је план

Foto: SSP

Naime, predsednik beogradskog odbora stranke Zajedno Đorđe Miketić poručio je da njihova lista "Srbija protiv nasilja" predstavlja jednu društvenu koaliciju građana koji su odlučili da "nema nazad" i koja će u slučaju "velike izborne krađe i nepriznavanja poraza", volju građana morati da brani na ulici.

Premijerka i poverenica SNS za Beograd Ana Brnabić kazala je da opozicija priprema teren za stvaranje haosa posle izbora, zbog čega "zavaravaju javnost pričom o postojanju fantomskih birača":

- U njihovoj emisiji "Utisak nedelje" mogli ste da vidite i čujete da pripremaju haos - rekla je Brnabićeva, odbacujući navode da do izborne krađe može da dođe, jer, kako je rekla, uvođenjem e-uprave postoji centralni registar birača i malverzacije nisu moguće.
Povodom informacija da u Loznici ima 16.000 birača više nego punoletnih stanovnika, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da su podaci u Jedinstvenom biračkom spisku isključivo uslovljeni podacima iz drugih službenih evidenicija i da se ne mogu porediti sa popisom.

- Popis predstavlja faktički broj građana, radi se po principu anketiranja građana koji su dostupni da daju podatke u trenutku popisa i na dobrovoljnoj je bazi, dok je jedinstveni birački spisak evidencija svih punoletnih građana, koji su državljani i imaju prebivalište u Republici Srbiji.

Ministar državne uprave Aleksandar Martinović navodi da je "ovo još jedan pokušaj obmane građana pred predstojeće izbore i stvaranja atmosfere da se sprema izborna krađa od strane vlasti".

Svoja saznanja o pokušajima "majdanizacije" kod nas, u intervjuu za "Novosti" izneo je i bivši šef Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin:
- Zapadne ambasade su počele da se susreću sa DSS-om kada su dobili garancije da će posle izbora ići sa Đilasovom listom i da tako neće biti otpora priznavanju KiM, ulasku u NATO i sankcijama Rusiji. Tako je Đilasovoj listi rečeno da se ne izjašnjava otvoreno ni o jednom pitanju i da kampanju vode samo kroz napade na Vučića, a da izbore unapred proglase nelegitimnim i da u izbornoj noći upadnu u RIK i pozovu na nerede - rekao je Vulin.

Vojni analitičar i bivši obaveštajac KOS Ljuban Karan objašnjava da se postizborno nasilje priprema u dosluhu sa stranim obaveštajnim službama, po instrukciji velikih zapadnih sila.

- Skoro sam siguran da agresivni deo opozicije, koji nema nikakve šanse da na izborima dođe na vlast, planira nerede. Izbori nisu traženi da bi neko na izborima dobio vlast, već zato da bi se optužila vlast za izbornu krađu, pri čemu će insistirati na lažnim dokazima koji su već u pripremi. Kako bi to bilo uvod u masovne demonstracije uz upotrebu sile, što bi moglo da vodi do neke vrste građanskog sukoba.
Prema Karanovom mišljenju, sve se radi po instrukcijama neprijatelja Srbije, kojima je, kako kaže, "u interesu da sa vlasti sruši Aleksandra Vučića, kako Srbija ne bi nastavila politiku koja njima ne odgovara".

Po Skotovom receptu iz 2016.

I 2016, predstavnici četiri opozicione liste - DS, SDS-LDP-LSV, DSS-Dveri i pokreta "Dosta je bilo", pozvali su građane na proteste ispred prostorija Republičke izborne komisije, uz optužbe da se dogodila izborna krađa. Lideri tadašnje koalicije Dveri-DSS, Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović, tvrdili su da je Srpska napredna stranka pokušala da prekroji izbornu volju građana i da njihovu koaliciju "spusti" ispod cenzusa kako bi dobila još poslaničkih mesta u Skupštini. Obradović je tada upao u RIK i verbalno napao predsednika i članove komisije, optužujući ih za krađu glasova.

Na račun Dveri i DSS tada su iznete optužbe da ih Amerikanci guraju u parlament, a u odbranu ovih stavova, priložili su "posetu ambasadora Kajla Skota DSS i Dverima u izbornoj noći".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (63)

NOVAK ĐOKOVIĆ U PROBLEMU: Ako ne zaigra na ovim turnirima, uslediće kazna