VUČIĆ IZ GRČKE: Izabrao sam put slobode, samostalnosti i nezavisnosti! Borim se za svoj narod

Novosti online

21. 08. 2023. u 17:32

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Atini, gde će večeras prisustvovati neformalnoj večeri priređenoj za lidere regiona.

ВУЧИЋ ИЗ ГРЧКЕ: Изабрао сам пут слободе, самосталности и независности! Борим се за свој народ

Foto: Printskrin TV Pink

Vučić je rekao da je ne razume kako je pravljen format u Atini, za koji kaže da je čudan.

- Čudan neki format večeras u Atini. Ne razumem kako je pravljen. To je pitanje za domaćine. Pozavni smo pet zemalje sa zapadnog Balkana, al kako ko i kako na koji način. Zbog njihovih nekih bilateralnih odnosa, negde neki iz čudnih razloga nisu dobili poziv. A je pozvana i Priština, iako ih Grčka ne priznaje zvanično tzv. Kosovo, čak će imati bilateralni sastanak u atinskim kancelarijama sa grčkim premijerom, reč je o Aljbinu Kurtiju. Pozvani su Hrvati, valjda kao veliki poznavaoci i prijatelji svih nas na zapadnom Balkanu, pozvani su Rumuni i Bugari, interesantno Mađari nisu, takođe, Zelenski je pozvan, kao i predsednica Moldavije - rekao je Vučić i objasnio da nisu mogli da govore zbog bezbednosti Zelenskog ko će biti. - Za sat imamo većeru. Biće interesantno na toj večeri.

Kako kaže, razgovori sa Ursulom fon der Lajen bili veoma dobri, ozbiljni i odgovorni.

- Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, imali smo veoma konkretne razgovore. Govorili smo o važnim infrastrukturnim projektima, ali i o strateškoj saradnji Srbije i EU, o svim važnim političkim pitanjima, o dijalogu Beograda i Prištine. Uskoro očekujemo Lajčaka u Beogradu. Naravno, odnos prema Rusiji. Sve su to bile teme na stolu. Imali smo korektne i dobre razovore - rekao je Vučić.

Kako kaže, sutra ujutru će imati bilateralni sastanak sa Zelenskim.

- Želim da obavestim građane da ću sutra ujutru, na zahtev ukrajinskog predsednika imati bilateralni sastanak sa njim. Razgovaraćemo u četiri oka i o svemu onome što se u poslednje vreme događalo i oko Kosova, o priznavanju, nepriznavanju teritorijalnog integriteta i jednih i drugih i svih drugih pitanja. Verujem da ćemo imati otvoren i dobar razgovor.

Predsednik je rekao da će večeras na večeri biti Kurti, iz BiH Borjana Krišto koja će da govori isto što i Plenković, Jakov Milatović, Kovačevski...

- Nije baš najlakša situacija za nas, ali šta da radimo. Nije mi prvi put.

Predsednik je naglasio da je naše da se borimo za Srbiju na svakom mestu i da ne odustajemo od nacionalnih i državnih interesa.

- To će u narednom periodu da bude sve teže.

Predsednik je najavio da će se obratiti građanima Srbije sutra ili prekosutra u zavisnosti od obaveza.

- Obratiću se sutra ili prekosutra građanima - rekao je predsednik i dodao: - Kada neko pita zašto smo u takvoj poziciji. U takvoj smo poziciji zato što sam želeo i zato što želim da vodimo nezavisnu, samostalnu i odgovornu politiku, zato smo u toj poziciji. Nikakav problem ne bi imali da smo pristali da to nemamo. Da budem potrčko, politički patuljak, nijedan problem ne bismo imali, osim što bi nam zemlja imala problema. Ali na ovakvim sastancima ne bismo imali problema. Pitanje je da li ćete sebi da olakšate, a da vam zamlja slabo ili nikako ne funkcioniše. Stvar je u izboru, da li hoćete da služite nekom drugom ili svom narodu. Ja sam izabrao da služim svom narodu, što smatram da je najvažnije za nas. Zato imamo poteškoća, jer takvu politiku ne mogu da vode ni veće zemlje. A neki mali Vučić, iz neke male Srbije, izabrao je put slobode, samostalnosti i nezavisnosti.

Dodaje da je i jačim zemljama teško da vode takvu politiku, dodaje da je izabrao put slobode, samostalnosti i nezavisnosti.

- Možete li da zamislite koliki strah i tremu imam pred svaki od ovih sastanaka. Ali svaki put sebi kažem nema problema, neka me osuđuju, ali moje je da se borim za svoj narod. Zato idem i borim se, za svoj narod i za svoje građane - rekao je Vučić.

Kako kaže, njegov problem je da brine o građanima i o zemlji.

Predsednik je istakao da od svih zemalja koje večeras borave u Grčkoj jedino Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

- Jedino Srbija od ovih zemlja ovde nije uvela sankcije Rusiji. Neki ovde su se već prijavili i za NATO i za sve drugo. To je njihov izbor. Ja znam kako idu te, kad počnu recitacije, dodvoravanja. Ja ne mogu da učestvujem u tome, previše sam mator, a i dolazim iz slobodoljubive i slobodarske zemlje, a opet znam da moramo da budemo na evropskom putu jer je to najbolje za naše građane - rekao je Vučić.

Ističe da će ponoviti stav Srbije, dodaje da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, pa se nada da će i oni poštovati teritorijalni integritet Srbije.

- Ako je pitanje da li će glavna tema da bude Rusija, nemam nikakve sumnje. Nama nije problem da ponovimo forumulaciju iz UN. Postoje i dalje stvari sa kojima Srbija ne može da se saglasi. Znam da će to večeras da bude glavna tema. Ponoviću šta je stav Srbije i stav Saveta za nacionalnu bezbednost. Sve drugo, teritorijalni itegritet Ukrajine poštujemo, nadamo se da će Ukrajina da poštuje i teritorijalni integritet Srbije. Da li je Rusija prekršila Međunarodno javno pravo napadom na Ukrajinu, očigledno je. Kad je reč o uvođenju sankcija i optužbama ko je ad hominem počinio ratne zločine - ja u tome da učestvujem neću dok ne budem video da je zemlja u užasno teškoj situaciji. A onda ću narodu da kažem, suočeni smo sa tim i tim. Neko bi rekao da sam lično mazohista, nisam, samo se borim da izguram sve za našu zemlju.

Predsednik je, odgovarajući na pitanje novinara da li je znao ko će sve biti na sastanku, rekao da je znao, ali da je bio zamoljen da ćuti o tome zbog bezbednosti određenih lidera.

- Naravno da sam znao, kada 7,8, dana razbijam glavu o tome kako da izbacim nešto oko sankcija. A jedan sam jedini koji nije uveo. Razumete li vi sa čime se mi suočavamo. Ajde što imamo licemerje svuda u svetu, nego imamo i najgore moguće licemerje u svojoj zemlji - rekao je Vučić.

- Ja ću uvek da se borim za slobodnu i samostalnu Srbiju, koja će znati da iznosi svoje stavove - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (112)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!