NOVOTARIJE SA SAJMA ETNO HRANE: Oljutiš se džemom, a zasladiš sirom

A. Vojinović

22. 11. 2018. u 11:12

Posetioci 13. "Sajma etno hrane i pića" u Beogradu do subote mogu da uživaju u čarima domaćih proizvoda. Čokolada sa tartufima, pekmez sa čilijem i sir jakog karaktera

НОВОТАРИЈЕ СА САЈМА ЕТНО ХРАНЕ: Ољутиш се џемом, а засладиш сиром

foto N.Fifić

POD kupolom Hale 3 "Beogradskog sajma" od srede sve miriše na domaće proizvode. Po 13. put otvoren je "Sajam etno hrane i pića", a posetioci će sve do subote biti u prilici da vide, probaju i kupe đakonije najrazličitijih mirisa i ukusa.

Čajevi, džemovi, sokovi, vina, rakije, pršute, sosevi, sirevi i razni drugi delikatesi privlače pre svega izgledom, pa se većina lako odluči i da proba nešto od izloženog. Najviše Beograđana u sredu se zadržavalo kod proizvođača nezaobilaznih mesnih delikatesa, među kojima se izdvajaju neobična kobasica sa bademom po ceni od 3.000 dinara za kilogram i čuvena pirotska "peglana" za koju je trebalo izdvojiti 700 dinara.

Ljubazni izlagači raspoloženi za priču nudili su posetiocima gurmanluke pripremljene po tradicionalnim receptima, ali su se izdvajali i neki "originali" neobičnog ukusa. Tako se na štandovima našla i nova pikantna čokolada sa belim tartufima, a tu je i čili džem od ljute paprike, koji se u teglici nudi po ceni od 200 dinara. Ekstremno ljuti sosovi napravljeni od različitih egzotičnih vrsta paprika mogu da se kupe za 500 dinara. Ljubitelji poslastica mogu da uživaju u slatkim, zdravim kolačićima biljnog porekla, koji se nude po ceni od 800 do 930 dinara po kilogramu.

Vojvođani iz sela Veliki Gaj nude više vrsta kozijih polutvrdih sireva, pa tako iz ponude izdvajaju sir sa dodacima borovnice, crnih tartufa, zelenog bibera ili mirođije. Milan iz Šapca preporučuje mladi i stari sir "jakog karaktera" i kaže da će pravi gurmani znati da prepoznaju njegovu autentičnost i aromatičan ukus. Kilogram mladog je 1.800, a zrelog - 2.000 dinara.

Veliki broj izlagača predstavio je raznorazne vrste meda, a porodica Đorđević izdvaja lekovitu mešavinu mleča, meda i polena, kao i već poznate vrste - bagremov, lipov, livadski, sa koprivom...

Poljoprivredno gazdinstvo iz Ivanjice nudi domaće testenine, rezance za supu sa šargarepom i peršunom, taljatele sa spanaćem, heljdom... Ljubitelji grickalica neće ostati bez voljene zanimacije jer je tu i hrskavi sir sa ukusom paprike, lana i bosiljka.

Na sajmu se mogu naći i mnogobrojni prirodni melemi, kreme za lice i sapuni sa lekovitim biljem, ali i sa kozjim mlekom.

MARMELADA IZ "PASTE ZA ZUBE"

PROIZVOĐAČI iz sela Kamenica kod Niša nude marmelade od jagoda i jabuka sa cimetom, ali u potpuno novom pakovanju - u aliminujumskoj tubi, koja podseća na pastu za zube. Kako kažu, pakovanje idealno za brzo mazanje na keks ili tost.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije