Posle zatvaranja pijaca zbog pandemije: Organsko se traži tri puta više
15. 04. 2020. u 14:04
Povrtari primenjuju razne metode da plasiraju svoju robu, koju transportuju i kupci i proizvođači
.jpg)
Povrće na Čeneju spremno za transport
Među onima koji se poprilično dobro snalaze u ovoj trgovini "na daljinu" jesu i porodična gazdinstva Letić sa Čeneja i Kulačin iz Srbobrana, proizvođači čije povrće godinama puni tezge novosadske Riblje pijace.
- Mi se bavimo isključivo organskom proizvodnjom koja je vrlo specifična. Takvih proizvođača je kod nas još mali broj, a potražnja za našim proizvodima je velika, pa smo još pre četiri godine pokrenuli i prodaju preko našeg "organik neta", tako da nama ova aktuelna elektronska trgovina nije novina - kaže za "Novosti" Nada Letić, napominjući da je većina kupaca sad uglavnom kod svoje kuće pa je tražnja za njihovim povrćem, koje dodatno jača imunitet organizma, trostruko uvećana u odnosu na period pre zatvaranja pijaca.
- To je najveća koncentracija te proizvodnje na jednom mestu. Od Grada dobijamo subvencije proteklih skoro deset godina, što nam mnogo pomaže - ističe Nada Letić.
To poljoprivredno gazdinstvo, koje na Čeneju ima 3.500 kvadratnih metara pod plastenicima, pripremilo je za danas svojim mušterijama iz Beograda 600 pušli rotkvice, a slične količine isporučiće na Čeneju u naredna dva dana.
- Nama kupci dolaze kući po robu, a jedino petkom mi naše proizvode nosimo u Novi Sad, po dogovoru sa našim mušterijama. Prodaja ide dosta dobro, sve što imamo rasproda se. A videćemo kako će ići kasnije, ako pijace uskoro ne budu otvorene - dodaje Nada Letić, napominjući da organski mladi luk, blitvu, kelj, kelerabu i drugo povrće isporučuju i u sedam prodavnica u gradu.
Nada Letić priprema povrće za prodaju Foto Privatna arhiva
.jpg)
I porodica Kulačin, dok iščekuje da pijace ponovo prorade, uspešno prodaje svoju robu tako što je njeni članovi lično raznose kupcima, po narudžbinama.
- Podelili smo brojeve telefona našim uglavnom stalnim mušterijama, njih oko 30, koji nas pozovu, naruče ono što žele a onda mi vozimo "na noge" kupcima. Prethodno sve to povrće pripremimo i pakujemo često i do dva-tri sata posle ponoći, da bismo rano ujutro krenuli. Padosmo s nogu, ali posao zasad ide vrlo dobro - ističe za "Novosti" Saška Kulačin čija se porodica bavi konvencionalnom proizvodnjom povrća na 2.400 kvadrata pod plastenicima, uz najstrožu primenu mera bezbednosti hrane.