Posle zatvaranja pijaca zbog pandemije: Organsko se traži tri puta više

Z. GRUMIĆ

15. 04. 2020. u 14:04

Povrtari primenjuju razne metode da plasiraju svoju robu, koju transportuju i kupci i proizvođači

После затварања пијаца због пандемије: Органско се тражи три пута више

Povrće na Čeneju spremno za transport

OTKAKO su zatvorene pijace, zbog pandemije virusa korona, proizvođači povrća dovijaju se na razne načine kako bi plasirali pristigle proizvode i podmirili potrebe svojih stalnih mušterija ili pronašli nove, a u transportu mladog luka, rotkvica i ostalog zeleniša nekima pripomažu i sami kupci, dolaskom po robu na prodavčev kućni prag.

Među onima koji se poprilično dobro snalaze u ovoj trgovini "na daljinu" jesu i porodična gazdinstva Letić sa Čeneja i Kulačin iz Srbobrana, proizvođači čije povrće godinama puni tezge novosadske Riblje pijace.

- Mi se bavimo isključivo organskom proizvodnjom koja je vrlo specifična. Takvih proizvođača je kod nas još mali broj, a potražnja za našim proizvodima je velika, pa smo još pre četiri godine pokrenuli i prodaju preko našeg "organik neta", tako da nama ova aktuelna elektronska trgovina nije novina - kaže za "Novosti" Nada Letić, napominjući da je većina kupaca sad uglavnom kod svoje kuće pa je tražnja za njihovim povrćem, koje dodatno jača imunitet organizma, trostruko uvećana u odnosu na period pre zatvaranja pijaca.

PODRŠKA NA području Novog Sada devet proizvođača se bavi organskom proizvodnjom povrća.
- To je najveća koncentracija te proizvodnje na jednom mestu. Od Grada dobijamo subvencije proteklih skoro deset godina, što nam mnogo pomaže - ističe Nada Letić.

To poljoprivredno gazdinstvo, koje na Čeneju ima 3.500 kvadratnih metara pod plastenicima, pripremilo je za danas svojim mušterijama iz Beograda 600 pušli rotkvice, a slične količine isporučiće na Čeneju u naredna dva dana.

- Nama kupci dolaze kući po robu, a jedino petkom mi naše proizvode nosimo u Novi Sad, po dogovoru sa našim mušterijama. Prodaja ide dosta dobro, sve što imamo rasproda se. A videćemo kako će ići kasnije, ako pijace uskoro ne budu otvorene - dodaje Nada Letić, napominjući da organski mladi luk, blitvu, kelj, kelerabu i drugo povrće isporučuju i u sedam prodavnica u gradu.

Nada Letić priprema povrće za prodaju Foto Privatna arhiva

I porodica Kulačin, dok iščekuje da pijace ponovo prorade, uspešno prodaje svoju robu tako što je njeni članovi lično raznose kupcima, po narudžbinama.

- Podelili smo brojeve telefona našim uglavnom stalnim mušterijama, njih oko 30, koji nas pozovu, naruče ono što žele a onda mi vozimo "na noge" kupcima. Prethodno sve to povrće pripremimo i pakujemo često i do dva-tri sata posle ponoći, da bismo rano ujutro krenuli. Padosmo s nogu, ali posao zasad ide vrlo dobro - ističe za "Novosti" Saška Kulačin čija se porodica bavi konvencionalnom proizvodnjom povrća na 2.400 kvadrata pod plastenicima, uz najstrožu primenu mera bezbednosti hrane.










Pratite nas i putem iOS i android aplikacije