Izvoz puni naše obore

J. Subin

31. 07. 2018. u 19:43

Srpski ministri trgovine i poljoprivrede sutra u Turskoj sa kolegama razgovaraju o novim kvotama za meso i suncokretovo ulje. Za početak ispuniti kvotu od 5.000 tona za Tursku

Извоз пуни наше оборе

KVOTE za izvoz goveđeg mesa u Tursku mogle bi da povećaju broj grla goveda u tovu za više od 30 odsto, objašnjavaju stručnjaci. Prema zvaničnim podacima, u prvih šest meseci ove godine Srbije je izvezla oko 600 tona goveđeg mesa u Tursku i oko 200 tona u EU. A cena goveđeg mesa koje se izvozi u Tursku je za samo nekoliko meseci povećana sa 1,8 na 2,4 evra po kilogramu.

Upravo su kvote za goveđe meso, ali i za izvoz suncokretovog ulja, neke od glavnih tema sutrašnjeg sastanka srpskih ministara trgovine i poljoprivrede, Rasima Ljajića i Branislava Nedimovića, sa kolegama iz Turske.

- Idemo da razgovaramo pre svega o tome da se Sporazum o slobodnoj trgovini ratifikuje što pre, kako bi stupio na snagu, i da nam se pre ratifikacije, kao i za meso, omogući izvoz određene količine ulja - rekao je Rasim Ljajić za "Novosti". - Imamo po sporazumu i bescarinski izvoz ulja. Tražićemo da nam se da određena kvota da naše uljare mogu da izvoze u Tursku.

Prema rečima ministra Ljajića, klanice i proizvođači nisu bili spremni, jer su standardi za Tursku visoki. Tu su posebni uslovi, naročito zbog religije, običaja i standarda:

PROČITAJTE I: Stočari očajni jer stadima preti glad


- Veliki je uspeh ako uspemo i da izvezemo u Tursku i ovih 5.000 tona goveđeg mesa, kolika je kvota.

Od kada je počeo izvoz u Tursku, i cena goveđeg mesa u srpskim radnjama otišla je nagore. Ekonomisti su objasnili da to ne utiče na prosečan kućni budžet, jer srpsko domaćinstvo, zbog cene, ne troši mnogo goveđeg mesa.

- Imam podatak da je cena junećeg vrata ista kao i cena junećeg buta, u maloprodaji - kazao nam je Nenad Budimović, predsednik Udruženja za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije. - Veća potražnja, zbog izvoza, doprinela je podizanju cene žive stoke, i to je u jednu ruku dobro za naše stočare. Ali govedarstvo odnosno tov bikova ne može tako brzo da se oporavi. Povećana tražnja za živom stokom i mesom trebalo bi da poveća broj junadi u tovu za sledeću godinu.

Kako nam je objasnio Budimović, postoji mogućnost da se kupe telad pa da se tove, a može i da se čeka da se krava oteli, pa da se stavi u tov.

- Našeg simentalca Italijani traže, i oni neće nijednu drugu rasu goveda za tov, samo to, za "bebi bif" - objašnjava Budimović. - Oni su zahtevni, imaju novca da plate i hoće da plate, ali mi nemamo dovoljno. Za tursku kvotu od 5.000 tona, što je oko 10.000 goveda u tovu, nama treba vreme. Sada na čitavoj teritoriji imamo ukupno nekih 12.000 do 13.000 u tovu. To je naš trenutni potencijal, a od toga treba i za domaće tržište, za EU, CEFTA i preradu. To je velika cifra za nas. U Srbiji ima između 850.000 i 900.000 goveda svih kategorija.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

zajecarac

01.08.2018. 00:12

Čovek priča proizvoljno,za publicitet! Nije spomenuo prelevmane koji kilogram naše junetine opterećuju sa oko 0,44 EUR prilikom uvoza u EU (Italija) a još manje komplikovanu proceduru za uvoz našeg mesa kao i kauciju koju deponuje kupac za svakih 100kg.pre uvoza. Gde su Italijani koji to hoće da plate!? Francuski šarole je krupniji i jeftiniji od našeg simentalca, nema procedura i dodatnih troškova za kupca. Izgubila se tradicija konzuma junetine iz Srbije i u Grčkoj i u Italiji!