Šareni tanjir brani od virusa: O imunitetu bi trebalo razmišljati tokom cele godine
05. 04. 2020. u 09:20
Najvažniji su zdrava ishrana, aktivnost, odmor i san

Foto N. Živanović
Mr sc. med Tijana Dangubić, endokrinolog i magistar hrane u "Bel mediku" objašnjava da je potrebno osvestiti ljude da zdrav način ishrane, fizička aktivnost, kvalitetan odmor i dobar san postanu njihovi prioriteti u životu.
- I sama pretnja da je bolest blizu, može biti dobar okidač za mnoge koji su se tek sada suočili sa činjenicom da neke hronične zanemarene bolesti mogu postati smrtonosne u kombinaciji sa virusom. Među njima je i gojaznost, koja je glavni pokretač i svih drugih bolesti i poremećaja. Ona sama po sebi stvara hroničnu upalu organizma, pa je tako u osnovi kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, karcinoma ... - kaže doktorka.
- Možda je i najbitnije izbaciti iz ishrane sokove, slatkiše i sve namirnice koje imaju proste šećere, a belo brašno zameniti integralnim - kaže dr Dangubić.
Prema njenim rečima, kako bi odbrana bila što adekvatnija, neće pomoći kratkotrajno uzimanje suplemenata u velikim količinama, već uravnotežena ishrana sa dosta povrća, naročito zelenog (brokoli, kelj, kupus, spanać, blitva), ljubičastog (crveni kupus, patlidžan), narandžastog (šargarepa, bundeva) i crvenog, poput crvene paprike.
- Zanemarili smo i konzmuranje fermentisanog povrća, kao što je kiseli kupus koji se u Kini koristi već 2.000 godina u ishrani, a bogat je probioticima koji imaju značajnu ulogu u očuvanju imuniteta. Bitno je uzimanje i razovrsnog voća, naročito bobičastog, poput kupina, malina, borovnica, aronije, koji su puni Ce vitamina i antioksidanasa i u zamrznutom obliku. Važni su i agrumi poput limuna, pomorandže, mandarine, grejpfruta, kumkvata, kivija...
Dobra hidratacija je, smatra naša sagovornica, takođe veoma bitna. Poželjno je da se u vreme virusnih infekcija uzimaju nezaslađeni čajevi koji imaju visok nivo antikosidanasa kao što su zeleni čaj, čajevi od ruzmarina, origana, matičnjaka, nane, čaj od đumbira i mnogi drugi koji imaju protivupalno dejstvo.
Začini, smatra doktorka, mogu poboljšati ukus jelima, ali i pojačati nivo antioksidanasa i zato ih treba dodavati tokom pripremanja obroka, naročito biber u kombinaciji sa kurkumom, čili papriku i cimet.
Lili
05.04.2020. 10:41
Sve te zdrave namirnice su preskupe za nas skromni dzep.Znamo vec svi sta je zdravo.
Čudo da niko ne piše, kišobran je najbolja odbrana pošto se virus prenosi u kapljicama.
Dr. Uz duzno posto anje, udjem u prodavnicu beze i od ljudi i gledam da se zadrzim 2 min... Pijace ne rade... O cemu private. Ovo svi znamo.
Komentari (3)