Rižoto, čorba, gulaš: Ukusna jela sa pečurkama (RECEPTI)
08. 04. 2020. u 14:50
Napravite: rižoto u vinu, čorbu, picu sa mocarelom, filovane šampinjone i gurmanski gulaš

Rižoto u vinu Depositphotos
Rižoto u vinu
Potrebno je: 300 g pirinča, kašika začina od suvog povrća, 50 g maslaca, 200 g šampinjona, glavica crnog luka, 100 g parmezana, 1 dl belog vina
Na ulju propržite sitno iseckan luk i šampinjone, ulijte vino i pustite da malo ispari. Dodajte pirinač, sipajte malo vode, začinite. Kuvajte oko pola sata. Na kraju umešajte maslac. Dekorišite po želji.
************************
Čorba
Potrebno je: 500 g pečuraka, glavica crnog luka, 20 g maslaca, 2 kašike kisele pavlake, peršun, suvi biljni začin, kocka za supu, kašika brašna, so, biber
Na maslacu propržite sitno iseckan luk, pa dodajte oprane i iseckane pečurke i dinstajte na tihoj vatri. Dodajte brašno, nalijte vodom, ubacite kocku za supu, začinite po ukusu. Kuvajte pola sata. Pred kraj dodajte kiselu pavlaku i pospite iseckanim peršunom.

************************
Pica sa mocarelom
Potrebno je: testo za picu, 5 paradajza, pola šolje maslinovog ulja, 200 g šampinjona, 100 g mocarela sira, 50 g maslaca, 100 g trapista, so, biber, origano
Propržite paradajz na maslinovom ulju, dodajte začine i dinstajte kratko. Šampinjone dinstajte na maslacu, začinite ih, promešajte i ostavite da se hlade. Testo za picu premažite paradajz-sosom, poređajte pečurke i mocarelu, pa na kraju pospite narendani trapist. Pecite u rerni oko 20 minuta.

************************
Filovani šampinjoni
Potrebno je: 400 g šampinjona, tikvica, paradajz, paprika, maslinovo ulje, 100 g feta sira, 100 g trapista, so, biber
Šampinjone operite i odvojite “telo” od drške. Zatim “telo” poređajte na papir i kratko ispecite u rerni. Naseckajte drške od šampinjona, tikvicu, paradajz i papriku. Propržite kratko sve na malo maslinovog ulja i posolite. Napunite “telo” povrćem i na svako stavite po komadić trapista i po malo izmrvljenog feta sira.

************************
Gurmanski gulaš
Potrebno je: 300 g šampinjona, 300 g teletine ili svinjetine, 100 g praziluka, glavica crnog luka, 3 čena belog luka, šargarepa, 250 ml soka od paradajza, kašičica mlevene paprike, so, biber, lovorov list
Iseckajte praziluk i luk, na ulju propržite, pa dodajte iseckani beli luk i meso, a zatim iseckane šampinjone i šargarepu. Dinstajte dok meso ne omekša, uz mešanje i dolivanje vode. Sipajte mlevenu papriku, sok od paradajza i pola čaše mlake vode. Dodajte so, biber i lovor. Kuvajte još oko 15-20 minuta uz povremeno mešanje. Na kraju stavite malo svežeg peršuna.

sjedi jedan
09.04.2020. 05:48
Za rižoto treba pirinač , zašto se onda ne zove pirinačoto ? Turci su otišli a vi još koristite njihove riječi .
Komentari (1)