Savršene za posnu trpezu: 5 recepata za najukusnije salate
05. 03. 2020. u 10:27
Napravite: kremastu salatu sa tunjevinom, salatu od celera i jabuka, sa kukuruzom i pirinčem, od crvenog pasulja, od boranije

Depositphotos
KREMASTA SA TUNjEVINOM
200 g testenine po izboru
200 g posnog majoneza
konzerva tunjevine
2 kašike susama
so, biber,
origano
malo crvene paprike
ili graška
Skuvanu i proceđenu testeninu ostavite da se ohladi. U šerpici, na laganoj vatri, propržite susam. Tunjevinu ocedite od ulja i ubacite je u testeninu. Dodajte i majonez, susam, origano, so, biber, a da bi salata dobila malo boje, ubacite i sitno iseckanu crvenu papriku, malo graška ili dekorišite čeri paradajzom. Sve dobro promešajte i stavite u frižider da se ohladi.
OD CELERA I JABUKA

2 korena celera
3 kisele jabuke
150 g oraha
posni majonez
limun
so, biber
origano
Celer i jabuke krupno narendajte, pa pomešajte sa iseckanim orasima (ostavite malo za posipanje). Dodajte sve začine, sok od jednog limuna, orahe, zatim sve dobro sjedinite. Na kraju sve pomešajte sa majonezom i ukrasite orasima. Jedite ohlađenu.
SA KUKURUZOM I PIRINČEM

po 100 g pirinča, kukuruza šećerca i graška
zelena kiselkasta jabuka
200 g posnog majoneza
2 kašike
proprženog susama
so, biber
Skuvan pirinač ocedite. Grašak i kukuruz obarite. Sve pomešajte, pa dodajte jabuku iseckanu na kockice i majonez. Promešajte, začinite, ubacite i susam propržen na laganoj vatri. Ponovo promešajte.
OD CRVENOG PASULjA

400 g crvenog
pasulja iz konzerve
200 g kukuruza šećerca
glavica crnog luka
2 čena belog luka
crvena paprika
2 paradajza
so, biber
kašika jabukovog sirćeta
2 kašike
maslinovog ulja
peršun za dekoraciju
Crni luk sitno iseckajte, a papriku i paradajz izrežite na kocke. Pomešajte ih sa kukuruzom i 400 g pasulja, začinite po ukusu, dodajte sirće (može i limunov sok), ponovo lagano promešajte i pospite peršunovim lišćem.
SALATA OD BORANIJE

500 g boranije
1/2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
kašičica senfa
sok od jednog limuna
so, biber
maslinovo ulje
svež peršunov list
Očišćenu i u slanoj vodi obarenu boraniju ocedite, odmah prelijte sa malo ulja, pomešajte i dodajte još soli po ukusu. Senf, biber, sitno iseckan crni luk i izgnječen beli pomešajte u limunovom soku. Tom mešavinom prelijte boraniju, izmešajte je i pospite iseckanim peršunom.