Specijalitet iz rerne: Pečene krmenadle sa suvim šljivama i krompirom (RECEPT)

Ž. P.

25. 02. 2020. u 14:22

Evo još nekih slanih specijaliteta sa suvim šljivama: zamotuljci od belog mesa, rolovana slaninica, grčke ćufte, punjene paprike, podvarak na nemački način

Специјалитет из рерне: Печене крменадле са сувим шљивама и кромпиром (РЕЦЕПТ)

KRMENADLE NA GURMANSKOM KROMPIRU


Potrebno je:

- 500 g krompira

- 50 g suvih šljiva

- 400 g pečuraka

- 100 g pančete

- 4 manje svinjske krmenadle

- kašika masti

- so, biber

- suvi biljni začin

Očistite krompir srednje veličine, isecite na polovine, posolite, pa stavite u mašću podmazan pleh. Očistite pečurke, stavite suvi začin i malo bibera, pa ih pomešajte sa krompirom. Potom dodajte suve šljive, slaninicu iseckanu na krupnije delove, preko poređajte krmenadle, pospite suvim biljnim začinom, sipajte 100 ml vode i stavite da se peče 45 minuta na 200 stepeni. Pečeno služite uz salatu.


REBARCA POSEBNOG UKUSA


Potrebno je:

- 500 g svinjskih rebara

- 200 g suvih šljiva

- 100 g dimljene slanine

- veza mladog crnog luka

- sveža ljuta paprika

- 200 ml belog vina

- so, biber

Isecite rebarca na manje komade, pa ih pecite na malo masnoće sa obe strane dok ne budu gotova. Potom ih poređajte u vatrostalnu činiju, posolite, pobiberite i ostavite na toplo mesto. U tiganj u kojem ste pekli rebarca stavite iseckanu slaninu, a kada počne da se topi dodajte mladi luk isečen na manje komade. Promešajte, a kada luk zamiriše stavite suve šljive i iseckanu papriku. Potom sipajte vino i kuvajte na laganoj vatri bez mešanja, dok tečnost malo ne ispari, ali ne duže od 10 minuta da se šljive ne bi prekuvale i pretvorile u pekmez. Ovim sosom prelijte rebra i služite uz pire krompir ili pirinač.



SPECIJALITET IZ RERNE



Potrebno je:

- 1-1,5 kg svežeg mesa (kolenica, butkica ili plećka - svinjska, juneća, jagnjeća, mešano i po ukusu)

- 500 g dimljenog mesa (slanina, kobasice, kolenice, rebra)

- po 4 veća krompira i šargarepe

- celer

- 3-4 manja crna luka

- manji kupus

- puna šaka suvih šljiva bez koštica

- 2 kisele jabuke

- 3 lovorova lista

- grančica ruzmarina

- 500 ml belog vina

- so, biber

U veći keramički pekač ili drugu odgovarajuću posudu za pečenje sa poklopcem na dno sipajte oko 50 ml ulja i isto toliko vode. Meso posolite i pobiberite, poređajte ga na dno posude, pa preko i između njega poslažite dimljeno meso i povrće i voće isečeno na sitnije delove. Sve pospite začinima i zalijte belim vinom. Posudu zamotajte ili prekrijte alu-folijom, pa stavite i poklopac da tečnost što manje isparava. Ubacite u hladnu rernu, a onda je uključite da se greje od 180 do 200 stepeni. Računajte da sadržaj posude počinje da se peče od trenutka kada je postignuta zadata temperatura, ali je bitno da se prethodno u rerni polako zagreva. Specijalitet pecite najmanje 2 do 2,5 sata. Za to vreme posudu nemojte da vadite iz rerne niti da je otvarate. Što se duže i sporije peče meso će biti mekše i sočnije. Gotovo jelo služite toplo.



ZAMOTULjCI OD BELOG MESA



Potrebno je:

- 6 parčića belog mesa

- 12 komada suvih šljiva

- nekoliko celih jezgi oraha

- 200 g svinjskog vrata

- krem supa od pečuraka

- 2 kašike masti

- so, začinsko bilje

Isecite tanko šnicle, izlupajte ih blago čekićem, posolite i dodajte začinsko bilje. Na svaku šniclu stavite po nekoliko

parčića suvog vrata, a onda po 2 suve šljive napunjene jezgrom oraha. Urolajte meso i pričvrstite čačkalicama. Svaki smotuljak uvaljajte u krem supu od pečuraka iz kesice. Rolnice pržite na vreloj masti 15 minuta okrećući sa obe strane dok blago ne porumene. Služite uz bareno povrće ili krompir.



ROLOVANA SLANINICA


Potrebno je:

- 20 suvih šljiva

- 3-4 kocke sira za namaz

- kašičica seckanog mladog luka

- po prstohvat crvene paprike i šarenog mlevenog bibera

- 5 listova slanine

- 5 listića pršute

- po želji susam ili mak

Za crveni sos:

- kašika soja sosa

- kašika rendanog rena

- 3 kašike rendane cvekle

Izgnječite sir, dodajte sitno naseckan mladi luk, papriku i biber, pa sve sjedinite. Mešavinom punite svaku šljivu koju ste prethodno rasekli i izvadili košticu. Po dve šljive umotajte u listove slanine i pršuta, pričvrstite čačkalicom, a potom uvaljajte rolnice u semenke susama ili maka i ređajte na odgovarajuću tacnu za pečenje. Pecite u rerni na 200 stepeni po dva minuta sa svake strane, a zatim služite. Možete da servirate i uz crveni sos, napravljen od dobro umućenog i sjedinjenog rena, cvekle i soja sosa.



PUNjENE PAPRIKE


Potrebno je:

- 14 svežih paprika

- 800 g mlevenog junećeg mesa

- veća glavica crnog luka

- 50 g pirinča

- 5 komada suvih šljiva

- 100 g suvog mesa

- suvi biljni začin, so

- 2 krompira

- paradajz

Očistite i spremite paprike za punjenje. U tiganju propržite iseckani crni luk, dodajte mleveno meso, začinite i dinstajte 20- ak minuta. Potom dodajte pirinač i nastavite sa dinstanjem još 10 minuta. Sa gotovom smesom punite paprike, ređajte ih uspravno u veću šerpu, a između stavite suvo meso, suve šljive, iseckan krompir i paradajz. Sipajte vodu da prekrije paprike, a zatim ih stavite na ringlu da se kuvaju sat. Po želji ih možete posuti seckanim svežim peršunom.



PODVARAK NA NEMAČKI NAČIN


Potrebno je:

- kg kiselog kupusa ribanca

- 200 g suvih šljiva

- 2 glavice crvenog luka

- 5 čenova belog luka

- 200 ml ulja

- 3 lista lovora

- so, biber u zrnu

Crveni i beli luk sitno iseckajte i pržite na ulju na umerenoj temperaturi, u velikom tiganju ili šerpi. Kada luk omekša dodajte oprane cele suve šljive bez koštica, listove lovora, biber u zrnu, pa pržite nekoliko minuta uz stalno mešanje. Kupus ocedite, ukoliko je previše slan operite, stavite ga u tiganj sa šljivama i lukom i pržite 10 minuta, sve vreme mešajući. Podvarak sipajte u vatrostalnu posudu ili dublji pleh, nalijte oko 400 ml vode i pecite 60 minuta u rerni na 180 stepeni. Kao prilog servirajte pečeni ili pire krompir.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije