Trpeza za sladokusce: Obradujte vaša čula ovim slatkišima

13. 01. 2020. u 18:10

Probajte: zlatnožutu tortu, bez jaja, kraljicu lešnika i kolač sa orasima

Трпеза за сладокусце: Обрадујте ваша чула овим слаткишима

Zlatnožuta Depositphotos

Zlatnožuta

Potrebno je: 3 jajeta, po 3 kašike mekanog margarina i meda, čaša (od jogurta) šećera, oštro brašno (da se zamesi testo), 2 kašičice sode bikarbone

Drugi pišu

img

NA BLOKADI BRANKOVOG ISTAKNUT FAŠISTIČKI SIMBOL Ljudi besno negodovali, ovako je izgledao TEROR NA BRANKOVOM

img

Bravo, profesorka: Pocepala plakate blokadera sa vrata fakulteta kako bi održala predavanje VIDEO

img

"Studenti koji su u blokadi imaju viši cilj!" Rektor deli studente, oni koji žele da uče ga ne zanimaju! (VIDEO)

Za fil: 2 čaše braon šećera, 1,5 l kisele pavlake (30% ili više mlečne masti)

Kuvajte jaja i šećer na pari, a u šerpici zagrejte margarin i med. Kada jaja narastu i skuvaju se, dodajte im vruću masu od meda i margarina. Malo mutite, pa dodajte sodu bikarbonu. Sklonite sa vatre i ubacite brašno da dobijete kašasto mekano testo. Kada se ohladi, stavite još brašna da se testo lakše hvata i razvija na pek-papiru. Nabrašnjavljenim prstima otkidajte komade i razvijajte korice na papiru, tako da budu tanke kao za rozen tortu. U pripremi fila prvo pavlaku i šećer pažljivo žicom nakratko mešajte, pa posudu odložite u frižider. Kada su korice gotovo ispečene, nastavite sa mućenjem fila. Zatim svaku koricu mažite i slažite jednu na drugu. Tortu premažite i spolja preostalim filom i po želji je pospite mlevenim orasima i ukrasite sitnim voćem.

Bez jaja

Potrebno je: 3 jogurta ili 200 ml kisele pavlake i 100 ml mleka, 300 g brašna, po 250 g šećera, kakao po želji, 2 kašičice sode bikarbone, kašičica praška za pecivo, kesica vanilin šećera, 100 ml ulja, pola teglice višanja iz kompota, 100 g čokolade za kuvanje + 3 kašike ulja za glazuru

Pomešajte prvo praškaste sastojke, pa uz mućenje mikserom postepeno stavljajte tečne. Mutite dok smesa ne postane kompaktna, a na kraju umešajte i oceđene višnje iz kompota. Sipajte smesu u namašćen i pobrašnjen pleh za pečenje i pecite u rerni na 180 stepeni, 35-40 minuta. Pečenu tortu malo ohladite, pa je prelijte čokoladnom glazurom od čokolade otopljene na ulju. Secite tek kad se glazura malo stegne.

Kraljica lešnika

Potrebno je: 3 jajeta,po 3 kašike šećera i brašna, malo praška za pecivo

Za krem: po 1/2 l mleka i slatke pavlake za šlag, 150 g šećera, kesica želatina u prahu, po 150 g proprženih lešnika i napolitanki sa lešnicima

Umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno i prašak za pecivo, a potom ujednačenu masu sipajte u podmazan pleh i pecite oko 15 minuta u rerni, na 180 stepeni. Umutite slatku pavlaku. Potom zagrejte mleko sa šećerom (treba da se rastopi) i ohladite. U to lagano umešajte slatku pavlaku, pa samlevene napolitanke i samlevene lešnike. Kada sve dobro sjedinite, rastopite prema uputstvu želatin, dodajte ga u krem i dobro promešajte mikserom. Na ohlađenu pečenu koru namažite sav krem i ohladite u plehu. Tortu ukrasite po želji - šlagom, čokoladnom glazurom...

Sa orasima

Potrebno je: 8 belanaca, 6 kašika šećera, 2 kašike kakaoa, 2 00 g oraha (pola mlevenih, pola grubo iseckanih)

Za krem: po 1/2 l mleka i slatke pavlake, 7 kašika šećera, 8 žumanaca, 2 kašike brašna, po kesica želatina i vanilin šećera

U čvrst sneg umućenih belanaca dodajte šećer, pa ponovo dobro umutite. Potom ubacite kakao, na kraju orahe, pa sve blago izmešajte. Smesu sipajte u pleh obložen pek- papirom i pecite 20 minuta, na 180 stepeni. Pečenu i ohlađenu koru presecite uzduž na tri jednake trake. Za pripremu krema, od mleka odvojite koliko je potrebno da se umute brašno i žumanca. Preostalo mleko, šećer i vanilin šećer stavite da se kuvaju. Kada počne da vri umešajte smesu od žumanaca i brašna. Kuvajte sve nekoliko minuta, stalno mešajući. Kad se zgusne, krem ohladite, pa dodajte umućeni šlag i želatin pripremljen po uputstvu. Kremom premažite kore, a deo ostavite za spoljašnju stranu. Pre služenja tortu dobro ohladite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije