Sladoled u domaćoj radinosti
24. 05. 2018. u 21:22
Omiljena letnja poslastica zasluženo opravdava ovu odrednicu, jer je ukusna, rashlađuje, osvežava, ulepšava dan i podiže raspoloženje
.jpg)
Shutterstock
Sezona sladoleda je otvorena. Omiljena letnja poslastica zasluženo opravdava ovu odrednicu, jer je ukusna, rashlađuje, osvežava, ulepšava dan i podiže raspoloženje. Ukusa je dovoljno za sve, pa će zadovoljiti svačija čula. Ne morate samo da je jedete napolju, nego i kod kuće, i to u svojoj radinosti. Ne oduzima mnogo vremena, već samo malo mašte. Probajte, možda vam se domaći sladoled više svidi od kupovnog.
NEODOLjIVI PISTAĆI
Potrebno je:
* 3 žumanca
* 500 ml slatke pavlake
* 125 g pistaća bez ljuske
* 50 g šećera
Pomešajte pistaće i 25 g šećera, pa ih sjedinite u blenderu. Ostatak šećera umutite sa žumancima i kuvajte na pari nekoliko minuta. Slatku pavlaku i masu od pistaća i šećera kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne proključa. Dodajte žumanca, vratite na ringlu i uz mešanje napravite kremastu strukturu. Posudu sa sladoledom ohladite prvo na sobnoj temperaturi, pa je držite u frižideru nekoliko sati.
KAKAO I ČOKOLADA
Potrebno je:
* 150 g šećera
* 250 ml mleka
* 1/4 kašičice soli
* 2 kašike kakao praha
* 3 žumanceta
* 50 g iseckane čokolade
* 500 ml slatke pavlake
* kašičica ekstrakta vanile
.jpg)
Pomešajte šećer, mleko, so i kakao i zagrejte u dubokom tiganju stalno mešajući, dok ne počne da struji. U činiju stavite žumanca i blago umutite. Oko 125 ml tople smese stavite u žumanca i promešajte, pa sve sipajte u toplu smesu. Ponovo zagrevajte dok se ne zgusne. Dodajte iseckanu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Smesu sipajte u hladnu činiju i stavite u frižider dok se dobro ne ohladi, a zatim u zamrzivač.
SA UKUSOM KAFE
Potrebno je:
* 3 kašike instant kafe
* nekoliko kašičica vode
* 200 ml kondenzovanog mleka
* 600 ml slatke pavlake
.jpg)
Rastvorite kafu u malo vode, promešajte i dobro pomešajte sa kondenzovanim mlekom. U posudu sipajte slatku pavlaku, pa dodajte mešavinu mleka i kafe. Sve dobro izmutite mikserom, dok ne dobijete čvrstu masu. Smesu sipajte u plastičnu posudu i ostavite da stoji u zamrzivaču najmanje sat. Ukrasite je kafom u zrnu.
OSVEŽAVAJUĆE MALINE
Potrebno je:
* 2 jajeta
* 3 kašike šećera
* kesica vanilin šećera
* 2,5 dl slatke pavlake
* 300 g malina
.jpg)
Jaja i šećer umutite mikserom dok se ne otopi šećer. Slatku pavlaku umutite u šlag, pa pomešajte sa jajima i šećerom i još malo mutite mikserom. Dodajte oprane i očišćene maline i mutite još nekoliko minuta. Sipajte u odgovarajuću posudu i zaledite. Ukrasite svežim malinama.