BORIS

Branko Vlahović

06. 09. 2024. u 09:15

BIVŠI britanski premijer Boris Džonson ovih je dana opet blesnuo političkim egzibicionizmom pokazavši militantni duh.

БОРИС

Novosti

Kazao je u telefonskom razgovoru ruskim prankerima Leksusu i Bovanu, koji su se predstavili kao poznati ekonomista Žak Atali da bi rado komandovao stranim legionom u Ukrajini kad bi bio nadaren za vojskovođu. Javno se založio da se Kijevu daju dalekometne rakete da gađa Krimski most.

Očigledno je da nema ni miligram samokritičnosti jer je direktni krivac za veliki broj poginulih i ranjenih Ukrajinaca. Glavni ukrajinski pregovarač sa Rusima u Istanbulu u aprilu 2022. David Arahamija je obelodanio da je Džonson nagovorio Zelenskog da se prekinu pregovori i da nastave rat jer mogu uz pomoć Zapada da pobede Rusiju.

Uprkos aferama koje je "zaradio" dok je bio novinar, uspeo je da bude gradonačelnik Londona, zatim ministar spoljnih poslova i na kraju premijer koji se proslavio tako što je u vreme korone, kad se savetovalo stanovništvu da sedi kod kuće, pravio žurke sa svojim saradnicima.

Ambicioznost i agresivnost je nasledio od pradede po ocu koji je bio Turčin. Zvao se Ali Kemal, a kratko je bio ministar policije i tada je uhapsio Kemala Ataturka. Kada je otac turske nacije došao na vlast Borisov pradeda je bio obešen. Posle toga njegov deda Osman Ali je pobegao u Veliku Britaniju i promenio prezime u Džonson. A po majčinoj liniji pradeda Elijas Levi bio je Jevrejin iz Rusije i bavio se naukom. U vreme kad je Boris mislio da se može zbližiti sa Rusima govorio je da je poreklom iz Rusije.

Džonson je bio prvi zapadni političar koji je došao u Kijev po izbijanju rata, pa ga je Zelenski nagradio 2022. Ordenom slobode, za zasluge za jačanje britansko-ukrajinske saradnje i podršku suverenitetu Ukrajine. Sada se opravdano nameće pitanje - kad oružje utihne i prebroje se mrtvi i ranjeni sa obe strane, koliko će onih kojima je neko stradao i dalje smatrati Džonsona prijateljem Ukrajine? U želji da se porazi Rusija i on je jedan od onih koji bi ratovali do poslednjeg Ukrajinca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUKLA BRUKA! Alkaraz priznao da se folira tokom mečeva