Alavost

Piše: Dušan Stojaković

14. 08. 2024. u 07:00

JESTE li čuli za Klaru Šuman? Nije reč o pitanju iz kulture, pogotovo ne iz muzičke umetnosti. Čuvena pijanistkinja i kompozitorka je decenijama krasila apoen od 100 nemačkih maraka. Stariji čitaoci koji su imali priliku da je imaju u novčaniku sećaju se da je ova novčanica imala ogromnu vrednost. Današnji najveći evropski apoen od 500 evra nema ni približnu vrednost kao onaj sa likom umetnice iz Lajpciga.

Алавост

Novosti

Razlog je svakako inflacija. Jednostavno, roba gubi ili dobija vrednost i to je neminovan tok ekonomija, ali još jedan razlog zašto je novac obezvređen je alavost trgovačkih lanaca. Kako u svetu, tako i kod nas. To potvrđuju i stručnjaci, koji poentiraju da svaka najava krize automatski vuče poskupljenja i onog što treba i onog što ne treba. Ali da pustimo mi svet. Da se vratimo u Srbiju. Čim se nakašlje Njujorška berza, automatski poskupi bakaluk u našim radnjama, iako je uzgojen i proizveden pre pomenutog "kašljucanja". Zašto, pa zato što su naši trgovci, a ništa manje i proizvođači, videli da u "psihologiji straha" od kriza, ratova, pandemija mogu da dižu cene do iznemoglosti i da se vrtoglavo bogate na brutalnim udarima na kućne budžete običnih građana.

Država je uvidela ovaj problem i od premijera Srbije Miloša Vučevića stiglo je ohrabrenje da će se ovoj alavosti stati na kraj. Poručuje da će se država obračunati sa trgovačkim kartelima. Bravo! Samo kako?

Mogućnosti je napretek. Administrativnih, ali i suštinskih. Na primer, da se ograniče takse i marže. Da se pojača kaznena politika. Ili da se pozovu poznati svetski "loukosteri", kako zapadnjaci zovu lance radnji, koji na rafovima imaju najpovoljnije cene.

Neka nadležni pokušaju da olakšaju život građanima, koje, ne samo trgovci, nego i bankari bukvalno deru. Da se stane na put obezvređivanju životnog standarda. Nismo mi naivni da verujemo da će ih država potpuno nadmudriti, ali neka im bar oteža posao i uspori gramzivost. A, mi? Nastavićemo sa setom da se sećamo šta smo sve sa jednom "Klarom" mogli da kupimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIVAC IZABRAO NAJBOLJU EVROPSKU PETORKU: Ova imena jača su i od američkog drim-tim, imali tu i Nikole Jokića?