KOMENTAR: Poražavajuće

B. Borisavljević

01. 07. 2024. u 12:57

UPISNI rok na fakultetima, koji se polako privodi kraju, upalio je crvenu lampicu za uzbunu.

КОМЕНТАР: Поражавајуће

Novosti

Dok su prepuni amfitetari na psihologiji, FON, medicini, stomatologiji, za nastavnika hemije se prijavio jedan kandidat u Beogradu i nijedan u Novom Sadu. Slična je situacija i na fizici, geografiji, biologiji, srpskom jeziku i književnosti. Maturantima nije intresantna ni poljoprivreda, šumarstvo.

Po ko zna koji put se pokazalo da upisna politika i ne postoji. Kvote za prijem brucoša se prepisuju iz godine u godinu. Iste su kao pre dve decenije. Bez ikakve prethodne analize da li nam je potrebno baš toliko menadžera, stomatologa, pravnika... Da li Srbija zaista treba da ima, recimo, pet mašinskih fakulteta, od kojih samo jedan uspeva da popuni upisnu kvotu?

Od 2015. opada interesovanje za školovanje nastavnika. Ko će učiti đake kroz par godina, kada sadašnja generacija predavača ode u penziju? Brojni naši i svetski eksperti, proteklih deset godina organizovali su na stotine okruglih stolova, radnih grupa, na kojima su "konstatovali, savetovali, projektovali". Rezultat njihovog "decenijskog" rada je, izgleda, samo njima vidljiv i razumljiv. Jer, za ostale je slika u visokom školstvu poražavajuća. To, kao da nikoga od nadležnih ne interesuje.

Dekani osam fakulteta Univerziteta u Beogradu koji školuju nastavnike prošle godine uradili su platformu u kojoj predlažu rešenja kako da se poveća interesovanje za nastavničke smerove i reši deficit kadrova. Prosledili su je Ministarstvu prosvete i Vladi Srbije. Odgovor nisu dobili.

Ovi fakulteti su već najavili da će u julu raspisati dodatni upisni rok za sve kandidate koji su položili prijemni na nekom drugom fakultetu. To znači da će indeks moći da dobiju i oni koji su jedva uspeli da sakupe 30-tak poena. Đacima će predavati neko ko se na prijemnom provukao kroz iglene uši. Minut do 12 je da nadležno ministarstvo preduzme konkretne korake.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMOR IZ SNOVA ZA SAMO 299 EVRA PO OSOBI! Ovu egzotičnu ponudu ne smete propustiti, CENE NIKAD MANJE!