ČAS ISTINE I SAMOODBRANA

Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik

18. 04. 2024. u 09:50

HTELI mi ili ne hteli, velike zapadne sile posmatraju Srbiju i Republiku Srpsku kao deo jedinstvenog ruskog fronta.

ЧАС ИСТИНЕ И САМООДБРАНА

Milorad Vučelić

Glavna linija tog fronta protiv Rusije je, naravno, na ukrajinskom bojištu. Tamo je ishod sve izvesniji i poraz ukrajinskih nacista na čelu sa Zelenskim, te njihovih zapadnih saveznika, gotovo je sasvim vidljiv. A za svakog ozbiljnog posmatrača bio je i više nego predvidiv. Na to upućuje i to što je kineski lider Si Đinping izneo inicijativu da se sazove prava mirovna konferencija o Ukrajini uz učešće Rusije na kojoj će biti "fer diskusija o svim predlozima". Tragaće se za uslovima ukrajinskog poraza i kapitulacije.

Pošto je to već tako, velike zapadne sile su se ustremile na Balkan da tu u skladu sa svojim trajnim interesima dovrše antisrpske poslove. Da bi mogli da se suoče sa svim posledicama svog debakla i predstojećom suštinskom promenom sveta. Treba slomiti Srbiju i njene šanse da ojača svoju poziciju i uspešno nastavi svoj razvoj. I da se zaborave i obesnaže svi presedani i zločini u ratovanju protiv srpske države na koje uporno ukazuje Rusija, a i veliki broj država udruženih u BRIKS.

Dugo su srpski faktor na ovom delu Evrope zavaravali lažnim obećanjima o evropskim integracijama. Dolazili su i odlazili, i sada su tu, razni međunarodni pregovarači, izaslanici, ambasadori, pregovaralo se od Brisela do Vašingtona i šta sve ne. Samo sa jednim pravim ciljem - napraviti od Kosova i Metohije nezavisnu državu i potpuno je očistiti od Srba. Stvaranje Zajednice srpskih opština je od samog početka bila puka obmana. Kao i Minski sporazumi uostalom. Uporedo s tim podgrevali su se planovi o stvaranju "velike Albanije". Albanski faktor je u Severnoj Makedoniji postao i u stvarnom i ustavnom smislu konstitutivan. Dok su preostali Srbi na KiM sve više izloženi brutalnom nasilju. Crnu Goru je antisrpska politika i kvalifikovala za NATO državu. Mogli bismo nastaviti ovo nabrajanje, ali ćemo se ovde zaustaviti.

Zašto se treba zaustaviti. Zato što previše često izgleda da se gotovo mazohistički posvećujemo opisivanju i tumačenju našeg lošeg stanja i naših jada. A parafrazirajući Karla Marksa - nije stvar u tome da samo tumačimo svet, naše stanje i svest već treba da ih promenimo. Svako pregovaranje sa zapadnim silama danas i juče nosi rizike teške prevare i podvale, ali ono je neminovno, a naročito kada su malobrojni narodi i male države u pitanju. Ali zato treba sačuvati svest o svojim interesima i znati kada je od protivnika pređen Rubikon i kada se svim silama pristupa samoodbrani.

I naravno, treba pravilno proceniti odnose velikih sila. Računajući Rusiju i Kinu. A oni nisu baš potpuno nepovoljni za srpski narod. Ako ništa drugo imamo bar pravo da izaberemo voz u koji, kao svoji na svome, i nepokoreni možemo ući ili koji nas bar neće pregaziti. Ne može se živeti od nasilnih simetrija i od pevanja šlagera "ni na Istok ni na Zapad" pogotovo zbog toga što se to po pravilu završava odlaskom na neki utešni zapadni festival lakih nota poput "Pesme Evrovizije".

Srbija i Republika Srpska se, čini nam se, nalaze baš u odlučujućoj istorijskoj situaciji. Došao je čas istine. Rad na slamanju srpskog faktora dobija neviđeno ubrzavanje i brutalnost. Nepoštovanjem Dejtonskog sporazuma i jednog od dva entiteta iz BiH je iniciran predlog Rezolucije u Generalnoj skupštini UN o genocidnosti celog srpskog naroda. Neposredni povod je zločin u Srebrenici. Sponzori ovog akta su Ruanda i Nemačka, a najveći deo zapadnih i veliki broj islamskih zemalja ga podržavaju. Amerika će, kako kaže Vučić, "jako da lobira" za ovaj dokument. Usvajanje ovakve rezolucije je pretpostavka za ukidanje Republike Srpske. I samo korak je do njenog zvaničnog imenovanja kao genocidne tvorevine. Ko može biti pozvan da živi sa genocidnim narodom ravnopravno? Takozvano Kosovo primaju u Savet Evrope protivno međunarodnom pravu. EU i zvanično traže da priznamo Kosovo kao nezavisnu državu ukoliko hoćemo da uopšte razgovaramo o našem "evropskom putu". Kako tek da prime u idiličnu "evropsku porodicu" jedan genocidni narod! Time se stavlja tačka na stvaranje ZSO i ona ostaje mrtvo slovo na papiru. Bošnjački ekstremisti će ispostaviti odluku da se ne može živeti u državi sa većinskim genocidnim narodom.

Srbija i Vučić, RS i Dodik su, svesni postojeće situacije, spremni da se odlučno delom suprotstave ovakvim opasnostima. Vučić kaže da je konačno došlo vreme da ustanovimo ko su nam prijatelji u svetu i da ih razlikujemo od "partnera". Obratio se za pomoć svima, a pre svega Moskvi i Pekingu. Stiče se utisak da je na delu velika inicijativa delatnog nacionalnog otpora. Skupština RS sa nekoliko zakona ide u susret svojoj samostalnosti. Očekuju se i odluke Uskršnjeg svesrpskog sabora.

Ako nam već na Ist Riveru utisnu taj žig genocidnosti mogli bismo, za kakvu-takvu utehu, da se tako žigosani konačno ujedinimo i da tako ujedinjeni vidimo šta nam je i s kim u svetu činiti. Da se napokon u skladu sa našim životnim interesima odazovemo na zapadne težnje za prepravljanje Balkana, i pođemo im otvoreno u susret. Uvereni smo, i pored svega, da imamo velike izglede da u UN osujetimo pomenutu rezoluciju i istinom pobedimo. Čak i ako bude tako, zlu nameru njenih inicijatora i sponzora ne možemo ni zaboraviti ni oprostiti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo