NOVINARSKA NORMA JESTE "BUDI PRVI": Ali vest, najpre, mora biti istinita

J. Matijević

12. 08. 2023. u 09:13

USKORO će mediji panično izveštavati i kad neki tinejdžer malo zakasni uveče iz grada, napisao je naš kolega posle "vesti" koja je u utorak uveče digla Srbiju na noge - da je četvoročlana porodica iz Jagodine nestala u Grčkoj. Osim što je u pravu, sažeo je u ovoj rečenici i fenomen društvenih mreža i potrebu nekih medija da vest objave pošto-poto.

НОВИНАРСКА НОРМА ЈЕСТЕ БУДИ ПРВИ: Али вест, најпре, мора бити истинита

Novosti

U razloge zašto se Jagodinci, više od 24 časa, nisu javili bližnjima koji su u jednom trenutku s pravom postali zabrinuti, nećemo ulaziti, mada bi se i to moglo staviti pod lupu. Razumljiva je i potreba člana njihove porodice da preko nekih poznatih grupa na društvenim mrežama potraži bilo kakvu informaciju o supružnicima sa dvoje dece. Ali, ono što je, saznavši za ovu potragu, učinila većina medija odnosno njihovih internet portala krajnje je neodgovorno, po našu profesiju čak i sramno.

Valjda u nedostatku "kliktabilnih" sadržaja koji, odavno to znamo, u većini slučajeva nisu merilo njihovog kvaliteta, tog utorka uveče, nažalost ne prvi put, debelo su se ogrešili o norme, o suštinu onoga što novinarstvo jeste. Kao po komandi, nedugo pošto su videli vapaj zabrinute rođake Jagodinaca, objavili su "udarnu vest": Porodica iz Srbije nestala u Grčkoj. Bez trunke suzdržavanja, proveravanja, po ustaljenoj šemi "copy-paste" proglasili su je nestalom! Pljuštale su fotografije roditelja i njihove dece, bez da se i za tren razmislilo čak i o ugrožavanju njihove privatnosti. Jesu se takve objave u mnogo slučajeva pokazale korisnim, ali proglasiti ih iste sekunde nestalim više je nego uznemirujuće.

Vest jeste osnovni oblik novinarskog izražavanja, ali, vest nije događaj sam po sebi. Aktuelnost jeste najvažniji kriterijum izbora vesti, ali niko ko drži do kredibiliteta svog medija ne objavljuje vest po svaku cenu, ne doprinosi već uobičajenoj opštoj pomami da sve i svako može postati vest. Otuda i jedna od najvažnijih novinarskih normi: "Budi prvi, ali budi u pravu". Vest, dakle, najpre mora da bude istinita. Zlatno je pravilo naše struke. Na to se, nažalost, u utorak bez ikakvog opravdanja - zaboravilo. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S