Turšija po receptima baka
30. 10. 2017. u 13:00
Na Kalenić pijaci održan prvi pijačni karavan zimnice ove jeseni. Na tezgama nudili ajvar, pinđur, slatko, džem, kiseli kupus...
.jpg)
Proizvođači zadovoljno trljali ruke
TEZGE na platou kod Kalenić pijace proteklog vikenda bile su ukrašene teglama punim zimnice, koje su trgovci iz različitih delova zemlje izložili na pijačnom "Karavanu zimnice". Ajvar, turšija, pinđur, kuvani paradajz, džem i slatko samo su neki od proizvoda koje su žitelji prestonice pazarili, a proizvođači zadovoljno trljali ruke.
- Sve je napravljeno od domaćih plodova i sve sam sama spremila, paprika za ajvar je iz moje bašte, dok je voće za slatko i džem iz porodičnog voćnjaka - ističe Biljana Vulović koja se iz Koceljeve uputila u Beograd kako bi prodala svoje proizvode. - U subotu je prodaja išla malo slabije, ali nedelja je i jači pijačni dana pa smo i mi zadovoljniji.
Cene domaće zimnice različite su u zavisnosti od želje kupaca. Miris sveže turšije osećao se u vazduhu, a domaći ajvar i pinđur kupci su mogli da probaju pre nego što pazare.
PROČITAJTE JOŠ: BEOGRADSKI ZOOLOŠKI VRT: Majmuni najmanje jedu banane
- Pakovala sam u male i velike tegle, i odvajala ljuti ajvar sa crvenim poklopcima od običnog sa zelenim, tako me je učila još moja baka - objašnjava kuvarica Zdenka Ristić. - Krastavčiće sam kiselila i male i velike, da ima za svačiji ukus.
Na štandovima nisu prodavale samo žene, u pomoć su pritekli i muževi i sinovi. Recept za uspešan ajvar znaju svi, ali i učestvuju u pripremi.
.jpg)
- Moj posao je da oberem papriku, žene je opere a ja je onda pečem, ostalo prepuštam njoj, moje je samo da kad ajvar bude gotov šerpu spustim sa šporeta - smejući se priča Ranko Pletić.
Pijačni "Karavan zimnice", na kojem se predstavljaju proizvođači iz cele Srbije, organizuju JKP "Pijace Beograd".
CENE PRISTUPAČNE
PROIZVODI su se mogli pazariti po različitim cenama. Tako je za veliku teglu ajvara bilo neophodno izdvojiti 500 dinara, dok je mala bila 300. Kiseli krastavci su se prodavali po 250 dinara za teglu, a punjena paprika u pavlaci je bila 500 dinara. Ljutenica je bila 200, a litar domaćeg paradajza 120 dinara.
Fric
31.10.2017. 18:17
Kako i nebi trljali ruke kod tih cena. Ja kupim u Nemackim radnjama teglu krastavcica certifikovanog proizvodjaca zdrave hrane za 0,80-1,00 €. Ajvar je oko 2,00€ ali nije po srpskom receptu pa ga zato ne kupujem. Iz ovog ispada da srpski proizvodjaci imaju veca primanja od nemackih.
@Fric - Jos nisam video u Nemackoj bio kiseli krastavac za jedan evro,jedan evro kosta mala tegla krastavca,ajvar isto mala tegla 2evra a on od kuvane paprike.Tegla bio krastavca mala kosta najmanje dva evra a dobrog ajvara mala tegla 3do cetri evra .Pozdrav iz Nemacke
Komentari (2)