DA SE PONOVI '84 KADA JE BENFIKA PALA NA "MARAKANI": Zvezda ima istorijsku priliku u novom formatu Lige šampiona

O. M.

19. 09. 2024. u 07:00

FUDBALERI Crvene zvezde će večeras pred punim tribinama stadiona "Rajko Mitić" dočekati Benfiku, u prvom kolu izmenjene Lige šampiona.

ДА СЕ ПОНОВИ 84 КАДА ЈЕ БЕНФИКА ПАЛА НА МАРАКАНИ: Звезда има историјску прилику у новом формату Лиге шампиона

Foto: EPA-EFE/Mats Torbergsen

Prvak Srbije je drugu sezonu zaredom u eliti, a četvrti put za poslednjih sedam godina. Novi sistem takmičenja donosi možda nikad veće šanse za srpskog predstavnika da se nađe u nokaut fazi elitnog evropskog klupskog takmičenja, gde "crveno-beli" nisu bili otkad su 1991. godine osvojili naslov šampiona Starog kontinenta.

Osam prvoplasiranih ekipa iz ligaškog dela ići će direktno u osminu finala, a narednih 16 timova razigravaće za dodatnih osam mesta. Zvezdi će, po proračunu Superkompjutera, za osminu finala biti potrebno 16 bodova, a za plasman u baraž devet ili deset.

"Crveno-beli" su prošlu sezonu završili na četvrtom mestu u grupi sa Mančester sitijem, Lajpcigom i Jang bojsom. 

Ove sezone su igrali u plej-ofu kvalifikacija, gde su eliminisali norveški Bode/Glimt. U prvom meču su izgubili sa 2:1 u gostima, ali su trijumfovali sa 2:0 u revanšu, golovima Duartea i Spajića.

U domaćem šampionatu Crvena zvezda i ove godine dominira, kao i prethodnih osam sezona. Zabeležili su šest pobeda i jedan poraz i biće veliko iznenađenje ako i ove sezone ne osvoje još jednu titulu šampiona Srbije. Koliko su tačno ispred ostalih timova u Superligi Srbije videće se već u ponedeljak, kada na ovom istom stadionu dočekuju prošlogodišnjeg viceprvaka PArtizan u "večitom derbiju".

S druge strane, fudbaleri Benfike su turbulentno krenuli u novu sezonu, uključujući i promenu trenera. Posle odlaska nemačkog stručnjaka Roberta Šmita Brunu Laži se vratio na klupu, gde je u prošlosti postigao odlične rezultate sa timom, ali samo na domaćoj sceni. U Ligi šampiona, jer je Benfika osvojila treće mesto u grupi, a onda je u Ligi Evrope ispala na prvoj stepenici od Ajntrahta. Bez pobede u gostima na evro-sceni je Laži, jer je te sezone Benfika izgubila četiri utakmice na strani, a samo sa Zenitom u grupi LŠ remizirala.

U prošlom kolu Primejra lige su pobedili Santa Klaru rezultatom 4:1, što im daje veliko samopouzdanje pred dolazak u Beograd. Benfika je odlično odradila posao u letnjem prelaznom roku, dovodeći Vangelisa Pavlidisa i Kerema Akturoglua, dok su Renato Sančes i Zeki Amduni stigli na pozajmice, dodatno pojačavši napad.

Iako već pet bodova zaostaje za Sportingom u portugalskom prvenstvu, ovaj tim igra sve bolje kako sezona odmiče.

Zvezda i Benfika sastali su se u prvom kolu tadašnjeg Kupa šampiona, na današnji dan  davne 1984. godine. Zvezda je pobedila na "marakani" sa 3:2. "Orlovi" su posle prvog poluvremena vodili sa 2:0, ali je u nastavku na scenu stupio Rajko Janjanin i het-trikom doneo Zvezdi pobedu, koja nažalost nije bila dovoljna za prolaz jer je Benfika u revanšu pobedila sa 2:0.

Sada bi, međutim, bilo koja pobeda Zvezdi odgovarala, jer se pišu bodovi. 

Pre toga, sastali su se beogradski i lsabonski "crveno-beli" još tri puta, ali u prijateljskim utakmicama, od koji h je jedna, iz septembra 1971. godine igrana u čast postavljanja reflekora na "Marakanu", a za Benfiku je na njoj nastupao veliki Euzebio, u to vreme, a i za sva vremena, jedan od najboljih fudbalera sveta.

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: GG (kvota 1,67)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NAVIJAČI HAJDUKA IZ SPLITA IPAK NA MARAKANI?! EVO I KOLIKO NJIH! Najnovije vesti iz Hrvatske pred meč Crvena zvezda - Benfika u Ligi šampiona

NAVIJAČI HAJDUKA IZ SPLITA IPAK NA MARAKANI?! EVO I KOLIKO NjIH! Najnovije vesti iz Hrvatske pred meč Crvena zvezda - Benfika u Ligi šampiona

Pred utakmicu Crvena zvezda - Benfika, koja se u okviru 1. kola Lige šampiona igra danas u Beogradu, burno je i u hrvatskim medijima, jer su navijači tamošnjeg Hajduka, iz Splita, u izvrsnim odnosima sa najvatrenijim pristalicama pomenutog portugalskog giganta, pa tako ima najava da će pojedini pripadnici splitske Torcide doći na meču koji je u srpskoj prestonici.

19. 09. 2024. u 15:39

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

SPREČEN HAOS! Torcida Split krenula u Beograd na utakmicu Crvena zvezda - Benfika, reagovala srpska policija!

SPREČEN HAOS! Torcida Split krenula u Beograd na utakmicu Crvena zvezda - Benfika, reagovala srpska policija!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da pripadnici MUP-a preduzimaju sveobuhvatne mere bezbednosti povodom današnje fudbalske utakmice između FK Crvena zvezda i FK Benfika iz Portugalije, budući da su, tokom vršenja granične kontrole lica i vozila, kod više navijača gostujuće ekipe pronađena obeležja FK Hajduk iz Splita i navijačke grupe "Torcida".

19. 09. 2024. u 14:14

Komentari (0)

NAGE SLIKE: Zbog ovih radova je Melanija Tramp podigla glas (FOTO)