OSVETA SE NAJBOLJE SLUŽI HLADNA: Nemci nisu zaboravili 1992. godinu kada ih je naša zamena zaustavila u objedinjavanju svetske i evropske krune

O. M.

29. 06. 2024. u 08:45

EURO 2024 nastavlja se četvrtfinalnim duelima, a drugi meč prvog dana je duel između starih euro-znanaca, Nemačke i Danske. Susret je zakazan za 21 čas u "Vestfalen parku" u Dortmundu.

ОСВЕТА СЕ НАЈБОЉЕ СЛУЖИ ХЛАДНА: Немци нису заборавили 1992. годину када их је наша замена зауставила у обједињавању светске и европске круне

FOTO: Tanjug/AP

Nemačka je u drugu fazu stigla kao prva u grupi sa Švajcarskom, Mađarskom i Škotskom, dok se Danska našla na drugom mestu grupe C u kojoj je bila i naša Srbija. Danci su završili kao drugi iza Engleske, dok su ispred Slovenije završili zahvaljujući boljem fer-plej skoru - manjem broju žutih i crvenih kartona.

Istorija duela ovih ekipa je veoma zanimljiva. Odigrali su 28 utakmica, realtivno malo imajući u vidu da su susedi i da su se prvi put sastali davne 1912. godine. Prvih 14 susreta bilo je prijateljskog karaktera, a prvi takmičarski duel imali su na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986, kada je "danski dinamit" originalni sastav koji je Danskoj doneo taj nadimak, pobedio u trećem kolu grupne faze sa 2:0.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Utisak je da je Nemačka u toj utakmici "birala" protivnika (kao što je uradila i 1982. u susretu sa Austrijom zbog čega su kasnije promenjena prravila na mundijalima), jer je sa druge pozicije otišla na Maroko, dok je Danska "izvukla" Španiju koja joj je nanela katastrofalan poraz od 5:1. 

Usledile su četiri pobede Nemačke "s nulom", jedna na EURO 1988 i tri u prijateljskim susretima, a onda je došla ta, za Dance (i Srbe) sudbonosna, 1992. godina i finale Evropskog prvenstva protiv favorizovanih svetskih prvaka Nemaca.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Svi su već videli Nemce sa objedinjenom svetskom i evropskom krunom. Do tog trenutka samo jednom se desilo da jedna evropska reprezentacija drži oba trofeja, bila je to, naravno, Nemačka koja je 1972. osvojila EURO, a 1974. Mundijal.

Tako nisu mislili golman Peter Šmajhel, kapiten Lars Olsen, Brajan Laudrup i ostali "dinamitaši" - izuzev Brajanovog starijeg brata Majkla, koji je odbio da nastupi na prvenstvu kao zamena za našu reprezentaciju koja je to pravo zaslužila na terenu ali je izbačena zbog sankcija. Najmanje je o tome razmišljao Kim Vilfort, strelac drugog i asistent prvog gola Danske u pobedi od 2:0. Tih dana imao je većih briga, jer je negovao sedmogodišnju ćerku koja je bolovala od leukemije. 

Nemačka je u seriji od sedam utakmica bez poraza. Kada je reč o takmičarskim susretima, kojih nije bilo mnogo u poslednje vreme, jer je "Manšaft" kao domaćin propustio kvalifikacije, Nemačka nema poraz od onog nesrećnog iz prvog kola Mundijala u Kataru, od Japana, koji ih je na koncu koštao plasmana u nokaut fazu.

S druge strane, Danska je u seriji od šest utakmica bez poraza, mada je poslednje tri odigrala i bez pobede. Na poslednjih 15 utakmica izgubili su samo jednom, od Severne Irske u kvalifikacijama za EURO, u poslednjem kolu kada su već bili obezbedili prvo mesto u grupi.

Potencijalni problem za nemačku selekciju predstavljaju povreda Antonija Ridigera i suspenzija Jonatana Taha, standardnog dvojca odbrambenih igrača, za koje Nagelsman doduše ima alternative u vidu Dortmundovog Šloterbeka i Štutgartovog Antona ili možda Ajntrahtovog Robina Koha koji još čeka priliku za debi u nacionalnom dresu.

S druge strane, Danska je kompletna.

Klikni na link za NAŠ TIP: Nemačka - Danska GG (KVOTA 2,08)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HOLIVUDSKI GLUMAC U BRAKU SA SESTROM: Kada su saznali da su u srodstvu uradili su nešto što bi malo ko smeo (FOTO)