SUPER ''NOVI'' DEPOR: Velikan iz La Korunje se polako vraća tamo gde pripada, u elitu španskog fudbala

V.M.

29. 05. 2024. u 08:00

NAKON nekoliko godina tavorenja u trećem rangu španskog fudbala, svaki pravi fudbalski fanatik je bio srećan kada je čuveni Deportivo La Korunja ove godine osvojio ligu ''1'' trećeg ranga španskog fudbala. Tim uspehom se vratio u Segundu, ali posao nije još gotov jer se ''novi'' Depor, predvođen Lukasom Perezom, koji predstavlja sve ono što moderan fudbal nije, nameračio da ponovo zaigra u La ligi.

СУПЕР НОВИ ДЕПОР: Великан из Ла Коруње се полако враћа тамо где припада, у елиту шпанског фудбала

Foto: Profimedia

Da je neko početkom 21. veka rekao da će Deportivo 2024. godine igrati u trećem rangu španskog fubdala, svi bi mu se smejali i pomislili bi da je lud, ipak, to je ono što se desilo velikanu sa ''Rijazora'' koji se polako izdiže iz pepela u kojem ga niko nije video.

Krajem 1990-ih i do sredine 2000-ih godina retko da je postojao neutralan fudbalski fanatik koji nije navijao za Super Depor koji je bio miljenik svih pravih fudbalskih zaluđenika.

Maleni klub iz Galicije prkosio je velikanima španskog fudbala Real Madridu i Barseloni i redovno se sa njima borio za odličja u domaćim takmičenjima.

Najveći uspeh svakako je ostvario 2000. godine kada je generacija predvođena Makajem, Đalminjom, Maurom Silvom, Konseisaom, Viktorom i Slavišom Jokanovićem osvojila jedinu La ligu u istoriji kluba koja se slavila širom zemaljske klube.

Pored te legendarne titule, pamti se i finale Kupa kralja iz 2002. godine kada je usred Madrida, na prepunom ''Santijago Bernabeu'', savladao Real sa 2:1 golovima Serđa i Dijega Tristana ''upropastivši'' proslavu ''stogodišnjice'' kraljevskog kluba.

Deportivo je u tom periodu konstantno bio u vrhu, čak pet puta je bio viceprvak Španije, osvojio je još jedan Kup kralja, kao i dva Superkupa, a odlično je igrao i u Ligi šampiona gde mu je najveći uspeh bio polufinale iz sezone 2003/04. kada je ispao od Morinjovog Porta.

Koliko je dobro igrao tim iz Galicije govori i podatak da je od 1992. do 2011. imao niz od 18 utakmica bez poraza u La Korunji na čuvenom ''Rijazoru'' protiv Real Madrida, što je bilans kakav niko u istoriji fudbala nije imao protiv kraljevskog kluba.

Ipak, na zalasku čuvene generacije loše finansijske odluke vlasnika Lendoire su se gomilale, pravili su se loši transferi i dugovi su bili sve veći, nisu mogli da se isplate i klub je polako počeo da tone.

Najgore dane proživljavao je doskoro jer je četiri godine tavorio u trećoj ligi, ali konačno je uspeo da se vrati u Segundu u kojoj će nastupati iduće godine, a glavni heroj ovog ''novog'' Depora je čovek koji ga je i odveo u nju, Lukas Perez.

Nekadašnji reprezentativac ''crvene furije'' koji je svojevremeno nosio i dres Arsenala, oduševio je svet fudbala kada se u januaru 2023. godine vratio na ''Rijazor'' napustivši tadašnjeg prvoligaša Kadiz da bi ponovo obukao dres svoje voljene La Korunje, a ono što je posebno inspirativno je to što je sam iz svog džepa platio pola miliona evra obeštećenja, pride odrekavši se plate od 900 hiljada evra koliko je godišnje zarađivao u Kadizu.

Izjavio je da je Deportivo njegov klub, mesto gde se oseća kod kuće i obećao je navijačima i svom pokojnom dedi (vernom fanu kluba) da će vratiti tim u elitu.

Prvi korak ka tome napravljen je ove godine jer je domaćin osvojio titulu šampiona grupe ''1'' treće španske lige tri kola pre kraja pobedivši Barsu pred prepunim tribinama ''Rijazora'' sa 1:0 pogotkom koga drugog do Lukasa Pereza.

Ceo grad je slavio, navijači su ''ludovali'' po ulicama i reportaže o proslavi titule na severu Španije obišle su čitav svet.

Ipak, to nije kraj sezone za Deportivo kojem je još preostalo da odigra finale plej-ofa treće lige u kojem će protiv osvajača lige ''2'' Kasteljona, koji je takođe obezbedio promociju, u dvomeču odlučiti ko je ovogodišnji vladar popularne Tercere.

Španski fudbal u svojoj istoriji ima samo devet šampiona, osam od njih igra u eliti, a kakve navijače ima Deportivo nadamo se da će se što pre i deveti vratiti tamo gde pripada.

Što se tiče tipa, šta drugo nego kec na Super ''novi'' Depor.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: 1 (kvota 2,05)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD