DRUGI GODIŠNJI KONCERT: Folklorni spektakl KUD-a “LJubiša Urošević” iz Ribara

Z. GLIGORIJEVIĆ

28. 10. 2024. u 13:38

DRUGI godišnji koncert KUD-a “Ljubiša Urošević” iz Ribara nadomak Jagodine održan je u Kulturnom centru u Jagodini.

ДРУГИ ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ: Фолклорни спектакл KУД-а “Љубиша Урошевић” из Рибара

Foto:Z.Gligorijević

Kulturno-umetničko društvo “Ljubiša Urošević” iz Ribara postoji od 2008. godine, ali se posle duže pauze ponovo aktiviralo 2021. godine. Broji osamdesetak članova koji nastupaju u tri folklorna ansambla.

-Godina nam je bila prilično uspešna. Bilo je puno putovanja i festivala na kojima smo osvajali prva i druga mesta. Radimo preko cele godine i uvek smo spremni. Najponosniji sam na svoje igrače koji nisu silom dovedeni, koji vole da igraju i koji redovno dolaze na probe. Druže se, vole da putuju i da čuvaju tradiciju onako kako se ona čuva – rekao je Dalibor Zdravković, predsednik KUD-a “Ljubiša Urošević” iz Ribara.

Godišnji koncert svojim nastupima uveličali su Društvo za negovanje narodne tradicije “Pećinci” iz Pećinaca kod Srema i KUD “Jane Sandanski” iz Negotina u Severnoj Makedoniji.

-Naše društvo postoji više od 40 godina i radi u pet sekcija. Imamo preko 250 članova i svuda smo rado viđeni. Kroz igre, negujemo naš Srem, ali i centralni i južni deo Srbije. Imamo veliki broj koreografija. Stalno osvajamo nagrade, a najdraža nam je upravo ta koreografija koja prikazuje Srem, a za koju smo osvojili prvo mesto na “Dživdžan festu” u Vrnjačkoj Banji – ocenio je Vladimir Radojević iz Društva za negovanje tradicije “Pećinci”.

Aleksandar Arsof, umetnički rukovodilac i etnokoreograf KUD-a “Jane Sandanski” iz Negotina u Severnoj Makedoniji, koje postoji 46 godina, rekao je da je za njih specifično što izvode igre i pesme na instrumentima iz svih krajeva Makedonije. Prvi put su u Jagodini, ali se nadaju da će saradnja između dve države biti nastavljenma u budućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOBI DOMINIRAO PRED PARTIZAN: Marjanović najbolji u pobedi Fenerbahčea