HLADNO SAMO ZBOG DUGA: Toplana u Vrbasu tek minulog vikenda započela ovogodišnju grejnu sezonu u oko 1.300 domaćinstava

Zoran Rajić

28. 10. 2024. u 15:49

TOKOM minulog vikenda, konačno su se zagrejali i radijatori u oko 1.300 domaćinstava u šest stambenih blokova na teritoriji Vrbasa, koji su od 15. oktobra i zvaničnog početka grejne sezone bili hladni jer je toplani ovdašnjeg JKP "Standard" privatni partner obustavio isporuku energije zbog neizmirenog duga.

ХЛАДНО САМО ЗБОГ ДУГА: Топлана у Врбасу тек минулог викенда започела овогодишњу грејну сезону у око 1.300 домаћинстава

foto JKP Standard

Pritom, komunalci su u blokadi iako više od 80 odsto korisnika daljinskog grejanja redovno izmiruje svoje obaveze.

Zbog problema sa grejanjem, stanari i odbornici GG "Oslobodimo Vrbas", 25. oktobra, organizovali su protest ispred zgrade Opštine, a poslednja dva dana protekle sedmice - po jedan školski čas - maturanti Gimanzije demonstrativno su napuštali hladne učionice. Iz lokalne samouprave sada poručuju da je grejanje konačno započeto prvenstveno zahvaljujući naporima prvog čoveka Vrbasa, Milana Glušca, ali ne garantuju da do kraja sezone više neće biti prekida u dostavljanju energenta.

Problem

VRBAŠANI kojima 15. oktobra nije uključeno grejanje imali su sreću što dnevne temperature nisu bile niske, ali su ujutro i uveče morali da "pale" klime ili kalorifere. Nezadovoljni uslugom, mnogi su poželeli da se isključe iz sistema centralnog grejanja, ali im je, kažu, JKP "Standard" to raznim pravilnicima i tehničkim uslovima - onemogućio.         

Podsetimo, JKP "Standard" je u avgustu 2020. sklopio Ugovor o javno-privatnom partnerstvu, kojim su kotlarnice sa mazuta prešle na ekonomičniji i ekološki prihvatljiviji gas. I, potonjih zima privatni partner prekidao je dotok kad god bi lokalni komunalci zakasnili sa plaćanjem...

- Odnose "Standarda", privatnog partnera i Opštine, koja je u decembru 2022, kao garant preuzetih obaveza, aneksom Ugovora uvedena kao "javno telo 2", trebalo bi rešavati pravnim instrumentima: puštanjem menica ili tužbom, a ne preko leđa građana. Jer, uskraćivanjem grejanja je nehumano postupanje - kaže Aleksandar Krunić iz GG "Oslobodimo Vrbas".

Zamenik predsednika Opštine, Jovan Kovačević, kaže da se razmatra i mogućnost raskida ugovora o javno-privatnom partnerstvu, iako se ne može govoriti o samovolji "druge strane". Naime, privatni partner ima problem sa snabdevačem, jer je i sam u blokadi zbog duga "Srbijagasu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Cedevita podržava klinCE kreativCE: Deca iz SOS Dečjeg sela Srbija osvojili javnost umetničkim delima u sklopu kampanje Budi TU. Budi CE.