"DAR ZA UMETNOST NOSI U GENIMA": Izložba ,,Putujuće šare Srbije“, unuke Bore Stankovića u Vranju (FOTO)

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

28. 10. 2024. u 13:43

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju otvorena je izložbu slika ,,Putujuće šare Srbije“, autorke dr Milice Živadinović.

ДАР ЗА УМЕТНОСТ НОСИ У ГЕНИМА: Изложба ,,Путујуће шаре Србије“, унуке Боре Станковића у Врању (ФОТО)

Foto: J.S.

- Slike koje su večeras pred vama su izbor iz ciklusa ,,Kosmička harmonija“ i ,,Kosmičko oko“, koje se nastavljaju ciklusom ,,Radost nasleđa“, a ceo ovaj projekat nosi naziv  ,,Putujuće šare Srbije“. Ova postavka je proputovala skoro ceo svet, od Novog Sada, preko Loznice, Trebinja, Beograda, Grocke, Pirota, do Meksika, Pariza i Pekinga i do Vranja. Slike koje putuju sa mnom prati i nakit koji ručno stvaram, koji je izložen, kao i dve knjige, ,,Ornamenti Srbije“ i ,,Pirotski ćilim“, rekla je autorka izložbe Milica Živadinović.

Foto: J.S.

 

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković rekao je Milica Živadinović praunuka je Bore Stankovića, odnosno unuka njegove ćerke Desanke, i očigledno dar za umetnost, pre svega likovnu, nosi u genima.

- Likovni izraz je njen savršeni pečat, ali ništa manje nije uspešna i u izradi  umetničkog nakita i u pisanju, o čemu svedoči kolekcija nakita i brend koji je stvorila pod nazivom kao i monografija ,,Ornamenti Srbije – pirotski ćilim'', rekao je na otvaranju gradonačelnik Milenković.

Dodao je da postavka  ,,Putujuće šare Srbije“ na autentičan način  prikazuje ne samo tradicionalne šare pirotskih ćilima, već i senzibilitet umetnice, koja je i deo sebe utkala u ove slike.

U pratećem programu su nastupili Bojan Bulatović, kontratenor i Dragana Dimić na klaviru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOBI DOMINIRAO PRED PARTIZAN: Marjanović najbolji u pobedi Fenerbahčea