I VOJNE UNIFORME SVEDOCI HRABROSTI I ŽRTAVA: Izložba u novosadskom Istorijskom arhivu povodom 80 godina od oslobođenja grada

J. S.

24. 10. 2024. u 15:09

IZLOŽBA o okupaciji Novog Sada i danima kada je sloboda konačno došla - 22. i 23. oktobra 1944. godine, otvorena je danas u gradskom Istorijskom arhivu u saradnji sa kolekcionarom Dejanom Kragićem iz udruženja „Srpsko istorijsko nasleđe“, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

И ВОЈНЕ УНИФОРМЕ СВЕДОЦИ ХРАБРОСТИ И ЖРТАВА:  Изложба у новосадском Историјском архиву поводом 80 година од ослобођења града

Foto/Istorijski arhiv Novog Sada

Otvarajući izložbu, član Gradskog veća za obrazovanje Petar Đurđev istakao je da period okupacije tokom Drugog svetskog rata predstavlja najtragičnije razdoblje u modernoj istoriji Novog Sada.

- Tokom trajanja rata, naš grad je bio poprište jednog od najgorih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije – Pogroma u Južnoj Bačkoj. Cilj ove postavke je da kvalitetom, ekskluzivnošću i količinom predmeta i prikazanih svedočanstava doprinese razobličavanju uzroka i posledica istorijskih događaja, te doprinese popularizaciji zavičajne istorije - izjavio je Petar Đurđev.

Postavku čine predmeti iz Kragićeve kolekcije. Posetioci imaju priliku da vide uniforme partizanskih, sovjetskih, mađarskih i nemačkih vojnika, odlikovanja, školske značke, i oružje: ruski špagin, teleskop za tenk, nemački mitraljez i partizansku sablju. Pored navedenih predmeta, deo postavke čini i značajan dokumentarni materijal u vidu fotografija Novog Sada na Dan oslobođenja, dnevna štampa i svedočanstva očevidaca iz tog vremena u formi video zapisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATAN POPUST JOŠ SAMO PAR DANA! Ne propustite priliku za veliku uštedu