POKRETNI MAMOGRAF U SVAKOJ OPŠTINI : U Vojvodini se nastavlja borba protiv raka dojke

J. S.

24. 10. 2024. u 17:54

POVODOM Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković istakla je značaj podizanja svesti kod žena o prevenciji ove bolesti kako bi se skrenula pažnja na visoku rasprostranjenost i vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.

ПОКРЕТНИ МАМОГРАФ У СВАКОЈ ОПШТИНИ : У Војводини се наставља борба против рака дојке

Foto :Pres biro PV

Da bi učinili dostupnim mamografske preglede i ženama iz ruralnih sredina, kao i iz mesta koja su udaljena od velikih bolničkih centara, Pokrajinska vlada je o 2019. godine kupila dva pokretna mamografa. Do sada je pregledano  25.000 žena i otkriveno oko 200 karcinoma.

- Planiraju se posete i opštinama  AP Vojvodine sa slabim kapacitetima za mamografske preventivne preglede kako bi se ženama omogućilo, ne samo da obave preglede, već i da pruže primer mlađoj ženskoj populaciji da prihvate  mamografiju kao deo rutinske brige o svom zdravlju. Mamografski pregledi u tim sredinama su besplatni, bez zakazivanja i za njih nije potrebna overena zdravstvena knjižica - kazala je Gojkovićeva.

Projekat Pokrajinske vlade, „Prva mamografija“, ima za cilj da se ženama već posle 40. godine omogući, prva bazna mamografija kako bi započele redovne cikluse pregleda i shvatile značaj ranog otkrivanja bolesti, jer samo tako šanse za izlečenje su veće od 96 odsto.

Kao znak podrške ženama koje boluju od karcinoma dojke, zgrada Pokrajinske vlade od večeras do ponedeljka biće osvetljena ružičastom bojom.

Svake godine u Republici Srbiji 4.000 žena oboli od raka dojke, dok je skoro petina svih smrti žena uzrokovana ovom dijagnozom. Statistički posmatrano, svaka osma  žena oboljeva od ove zloćudne bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO, CRNOGORCI! Novak Đoković se oglasio zbog dešavanja u Podgorici