ČISTE PRELIĆE, A MISLE NA "DUBOKO": Čačani i dalje traže rešenje za problem odlaganja komunalnog otpada sa svoje teritorije

V. ILIĆ

26. 10. 2024. u 06:45

SA transfer-stanice u Prelićima sakodnevno se na deponije u Kniću, Lapovu i Jagodini odvozi oko 300 tona otpada, pa bi lokacija nadomak Čačka - pretrpana zbog blokade puta ka regionalnom smetlištu "Duboko" kod Užica - trebalo da bude očišćena tokom narednih 30 dana.

ЧИСТЕ ПРЕЛИЋЕ, А МИСЛЕ НА ДУБОКО: Чачани и даље траже решење за проблем одлагања комуналног отпада са своје територије

FOTO: Privatna arhiva

- Istovremeno obavljamo i selekciju otpada, a sa cementarama pregovaramo da tu mokru frakciju baliramo i prodajemo im je kao energent. Već smo nabavili odgovarajuću mašinu, ne bi li bar donekle nadoknadili dnevne troškove od oko 700.000 dinara za transport u pomenuta tri mesta, koji značajno premašuju za to planirana izdvajanja iz budžeta. Uskoro ćemo izraditi i projektno-tehničku dokumentaciju za spalionicu, jer tragamo za najboljim rešenjem - ističe gradonačelnik Milun Todorović, objašnjavajući da su poslednjem sastanku predstavnika svih deset lokalnih samouprava zainteresovanih za normalizaciju rada "Dubokog", u Užicu prisustvovali i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Jedinstven stav je da treba pribaviti dozvolu za deponovanje neopasnog otpada, proširiti telo deponije do potpune sanacije, pa da u narednih šest meseci svi kontrolisano odlažu otpad u Regionalno postrojenje. U međuvremenu, trebalo bi da budu urađeni svi elaborati i studije koje su, zbog neodgovornosti rukovodstva zajedničke firme, izostali minule dve i po godine.

Inače, za potpunu sanaciju "Dubokog" nadležno ministarstvo trebalo bi da opredeli oko 30 miliona evra, a javni poziv biće otvoren tokom novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO SE BUDEM ŽALIO, BIĆU BLOKIRAN: Portugalac pravio šou protiv Junajteda (VIDEO)