U SPOMEN NA OSNIVAČA PRVOG BIOSKOPA: U Subotici sutra počinje "Fesival sećanja"

J. L.

23. 10. 2024. u 16:07

Povodom 113 godina od osnivanja najstarijeg bioskopa u Srbiji, a u cilju očuvanja kulturne baštine ali i razvoja moderne višemedijske produkcije, u Art bioskokupu "Aleksandar Lifka" u Subotici sutra počinje "Festival sećanja".

У СПОМЕН НА ОСНИВАЧА ПРВОГ БИОСКОПА: У Суботици сутра почиње Фесивал сећања

foto: J.L.

  -Najpre ćemo položiti vence na bistu Aleksandra Lifke a potom će u holu bioskopa biti postavljena izložba "U sećanje na Aleksandra Lifku". Tome će prisustvovati i Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke,koji će održati predavanje u 19 časova i reditelj Darko Bajić, koji će se predstaviti svojim filmom „U ime naroda” od 20 časova - najavljuje Aleksandar Toković, direktor Art bioskopa „Aleksandar Lifka”. 

Narednog dana planirane su radionice, razgovori, izložbe... Radionicu za osnovce na temu filma vodiće Miomir Rajčević, a biće predstavljena i knjiga „Film u svetu estetike i metodike nastave filozofije”, prof. Dragana Krstića, profesora filozofije u penziji.

-Radionice za decu će biti formati od 5 do 30 minuta, dokumentarne i igrane. Pored edukativnih sadržaja, treba pomenuti da se uvek trudimo da otkrijemo mlade autore. Tako će se predstaviti film „Sinema i Sofija“ po scenariju Dragana Krstića a u režiji Monje Vuković i film Stefana Oroveca, „Fotografije naših poljana”, koji će predstaviti sam autor, u razgovoru sa Mihajlom Plankošem - dodaje Darko Kovačević. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO, CRNOGORCI! Novak Đoković se oglasio zbog dešavanja u Podgorici