OBELEŽEN DAN OSLOBOBOĐENJA NOVOG SADA U DRUGOM SVETSKOM RATU: Na svečanosti u Gradskoj kući uručena najviša gradska priznanja

Z. G.

23. 10. 2024. u 15:49

U OKVIRU obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja Novog Sada od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu, gradonačelnik Milan Đurić i predsednica Skupštine grada Dina Vučinić uručili su danas Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju dobitnicima tih najviših gradskih priznanja.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОБОЂЕЊА НОВОГ САДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ:  На свечаности у Градској кући уручена највиша градска признања

Z. Grumić

Oktobarska nagrada za ovu godinu pripala je Inkluzivnom mešovitom horu „Ison“, profesorki Mirjani Grdinić koja je specijalista metodike nastave književnosti i srpskog jezika i profesorki srpskog jezika i književnosti Sanji Lalović. Novembarsku povelju dobili su Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i DOO za novinsko-izdavačku delatnost „Mađar so“.

Pozdravljajući predstavnike republičke, pokrajinske i gradske vlasti, Vojske Srbije, kulturnih institucija, verskih zajednica i druge goste kao i dobitnike gradskih priznanja, Đurić je istakao važnost slobode za život i razvoj jednog grada i njegovih žitelja.

On je podsetio da je sloboda u Novi Sad došla u 20. veku, prvo 9. novembra 1918. na kraju Prvog svetskog rata a potom ponovo i 23. oktobra 1944. godine, kada se nazirao kraj do tada najvećeg svetskog ubijanja i razaranja.

- Novi Sad je te 1944-te slobodu dočekao razrušen i opljačkan s gotovo svaki dvanaesti stanovnik je izgubio život. Njihova žrtva mora da bude svima nama opomena, da sloboda nije zatečeno stanje već vrednost koja se čuva kao najdragocenije blago – rekao je gradonačelnik i naglasio značaj sećanja na ove značajne datume naše istorije, zarad budućnosti i izazova koji su pred nama.

U ime nagrađenih, zahvalila je profesorka Grdinić istakavši da svi prethodni dobitnici tih priznanja, kao i današnji, suštinski treba da budu putokaz mladim naraštajima, kako bi Novo Sad učinili još lepšim i boljim, na opštu radost.

Po tradiciji, povodom Dana oslobođenja položeni su venci na Spomen-groblju boraca NOR-a 1941-1945. Vence su položili gradonačelnik Milan Đurić, predsednica Skupštine grada Dina Vučinić, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, Vojske Srbije i gradske Organizacije rezervnih vojnih starešina.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu